Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Абе я не съм от тия, ама... (статия) - Конкурс за есе, Конкурси на Сивостен
Абе я не съм от тия, ама...

Автор: Tais, четвъртък, 21 април 2005.

Публикувано в Статии :: Творчество; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

„А, добър ден! Язе се викам Киро. Жепеец съм. Е, бех де, до оня ден. Мноо съм съвестен – работата на пръво место е, не е като да... така де, ти се сещаш за кво говора, я не съм от тия...

Миналата седмица, средата, къде икиндия, кога бех застъпил на смена на кантона, седнал съм си яз на пейката – чекам да мине влака и гледам – иде баджанака Запрен. Един напет такъв, вика „Батка, жената ме изгони, ама немой се плашиш, успех да зема малко сланинка от тенекийката и наобиколих Пешо Ракиджията на казана на края на селото, така де, по път ми е, та зех малко от лудата – да я пробваме става ли”, намига ми.

Гледам го – то, против правилата, а язе не съм от тия дето не ги спазват, ама... баджанак е това, па и в нужда...

Седнахме в стайчето и като ни се отвори една приказка.... Та до един часа по нощите. То немаше и да разберем, че е толкова, ама по оно време като се чу един тресък. Излезнахме и кво да видим – минал товарния и ударил некакво теленце. Викам на баджанака, „Запрене, ей ся ни се еба мамата” Гледам телето живо – мучи жално, подритва нещо с крака. Запрен гледа тъпо, бетер кат айвана. Викам му, „Баджанак, нема начин, язе съм жалостив, не съм от тея, ама... трее играе ножа тука.” Бутнах сатъра на Запрен и той го утепа. Гледа после и се кахъри, „Батка, ами сега?” Язе нали съм по-умен, му реда: „Нема а се плашиш – я ша се опраим – ша го носим на Кольо Месаря, суха пара ша земем за добичето”. Кима баджанака, „Ама ша делим?”. Викам му, „Ша делим бе, братле, язе да не съм от ония...”

Замъкнах телето в чувала на Кольо на заранта и зех 150 лева. Викам си, той баджанака ша ги пропие, ако му дам половината, па язе съм му голем приятел, да не съм нещо... Та му занесох 20 лева, а он се възрадва толкоз, че си викам па се минах, да му се не види.

Къде обед, ей го на, иде Стоен Жандарма и вика, „Тизе си бил, паряснико, утепал си на Иван телето – зетя на Кольо Месаря”. Бре, викам си, стана белята. Па си мисла, той баджанака не е спал сигур от съвест. Некой требе да мисли за нега – кой ако не я!

Па викам на Стоен: „Старши, язе не съм от тея, ама той баджанака утепа телето”. Прибраха го, ама мене ме натопиха, че пия на смена и ей ме на – стигнах до вазе. Та ша ме земете ли на работа, госпожа? Язе съм мноо работен, да не съм като ония....”

За вот и коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2837


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3477 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (75) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.