Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: The Walking Dead (ревю) - Франк Дарабънт, Научна фантастика, Сериали, Ужаси, Фентъзи, АйрънИ Сингълтън, Джефри ДеМън, Джон Бър
SciFi Series: The Walking Dead

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, събота, 19 ноември 2011.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Всички ние, любителите на зомби-ленти, дълбоко в себе си сме готови да признаем, макар и с не чак толкова въпиющо желание, че наистина гледаме все една и съща стара история, малко разнообразена в зависимост от доброто настроение на автора. Това обаче хич не ни пречи регулярно да си начесваме крастата, а добрите изблици на черен хумор и, по-рядко, вдъхновен сценарий, да издигаме в култ. И няма как да не отбележим, че самата идея за шестчасова телевизионна серия наместо обикновения пълнометражен парад на изненадващо подвижни и гладни кадаври, си бе живо откровение свише, вуду или откъм посока поредния луд гений, създал и той не знае какво в потайната си лаборатория.

Това обаче се случи преди година, а „Живите мъртви“, за всеобща изненада, не само навлезе с леко провлачване на правилния крак във втория си сезон, а с почти пълна сигурност си гарантира трети, което закономерно го превръща в явление на небосклона на ужасите. И предвид на това, че историята е тотално калъпна, резонно възниква въпросът какво, аджеба, толкова различава серията от обичайната продукция.

Отговорът се оказва изненадващо елементарен – екранното време просто позволява развитието на някаква съпътстваща история. Не е нужно да бъде невероятно задълбочена, но масовият хорър-флик използва своя час върховно удоволствие по-скоро в посока максимално количество кръв, лиги, слуз и спазми, а липсата на каквито и да е различни герои от единствения герой на фона на пушечното месо винаги му е отреждала втора писта във филмовата надпревара. В комбинация с лека сантиментална жилка обаче, изглежда, дори зомби-лентата е способна да се превърне в неочаквано приятно зрелище.

И за да не излезе твърде прехвалена поредицата, все пак съм длъжен да спомена, че не е абсолютен уникат. Само преди година, BBC приключи безславно убийствено добре издържана, но за съжаление недоразбрана и прекъсната без време серия, базирана отново на масовото измиране на човечеството (но без зомби-елементите) под името “Survivors”.

Какво се случва тук - неизвестна болест, ако въобще е болест, превръща разумния човек в ходещ месояден труп. Малцината случайно оцелели са принудени с неизмерими трудности да се домогват до ресурсите на обезлюдените, но не и обеззомбени, градове. А най-голямото препятствие за преодоляване е неведението за съдбата на собствените им роднини, познати, другари.

В по-крупен мащаб, дори изчезващите или тотално заличени от лицето на Земята всемогъщи институции - особено по американския модел, който за известно съжаление се натрапва - не съумяват да отговорят на големия въпрос за произхода на настоящето положение на нещата. Това води, обаче, до логична поне този път реакция от страна на разнобойните персонажи.

С други думи, че серията е направена – направена е. Непретендирайки за твърде дълбока социофилософия, “The Walking Dead” дава достатъчно хляб за размисъл на онези шантави зрители, имащи отвратителния навик да задават въпроси от типа на „Защо?“, „И какво като...?“, и тъй нататък, а на останалите предоставя обичайната доза гнило месо и зрелища, та да не останат и те недоволни. И може би големият негатив е, че по време на течащия в момента втори сезон, поредицата не толкова се разводни, колкото си позволи да тъпче на едно място в продължение на няколко поредни епизода. Което обаче подлежи на поправка.

Извън всичко това остават чисто техническите добродетели, сред които на първо място се нарежда оформлението – качествено чисто сценографски и операторски, маскиращо слабите пробойни в сценария, изключая, както уточнихме, сериозното забавяне на действието в началото на втори сезон. Актьорският състав от своя страна не е ултра забележителен, но не е и тотално невзрачен - Лори Холдън има шест сезона в „Досиетата Х“, Сара Уейн Кейлис до неотдавна се подвизаваше в „Бягство от затвора“, Джефри ДеМън пък е едно от лицата на „Закон и ред“ през последните две десетилетия. Като цяло, поддържащите роли са поверени на утвърдени лица, което позволява на не толкова познатите главни действащи да изпъкнат с една доза повече увереност.

Дали да се гледа? Задължително, ако сте зомби-фен. Дали ще го бъде е един малко по-щекотлив въпрос – вторият сезон нарастна до 13 епизода, което е време предостъчно за омазване на ситуацията, а предварителното обявяване на трети звучи почти като извинение от типа на „почакайте, ще видите“. Което кой знае защо ми напомня за „Изгубени“, където, в продължение на дълго време, фабулата си беше просто изгубена. Дано да са си взели поуките.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 6525 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.