Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "Шнорхелуване" в Черно Море (статия) - Биология, География, Туризъм, България, Гмуркане, Риби, Хидробиология, Черно море
"Шнорхелуване" в Черно Море

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, петък, 18 ноември 2011.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Някак не си представяме, че родното Черноморие може да бъде атрактивна дестинация за подводни приключения. Няколко основни фактора обуславят сравнително бедна фауна. Това са изолираността му спрямо останалите водни басейни, ниската соленост (около 17 промила срещу 36 на Световния океан) и най-вече високото съдържание на сероводород, което прави невъзможно наличието на живот на дълбочина от около 150 метра и надолу. Затова повечето запалени гмуркачи се насочват или към съседна Гърция, или при финансова възможност за това, към по-далечни и далеч по-екзотични дестинации.

Въпреки всичко това крайбрежието предлага сравнително живописни растителни и животински съобщества, които са подходящи за забавление както на начинаещи гмуркачи, така и за развиване на подводен риболов и водолазен спорт. Напоследък в България се развиха няколко клуба, специализирани за обучение на водолази и дори има списание на български език, „Под вода”, което се радва на немалка аудитория. Прехода от чистото аматьорство към по-професионално развитие на този спорт в България включва инициативи като потапянето на бившия правителствен самолет ТУ-154 край бреговете на Св. Св. Константин и Елена, който да се превърне в изкуствен риф и база за обучение на водолази.

Това, което може да се види в Черно море по нашето крайбрежие, или поне това което видях аз е представено в следната галерия.

Сред най-обикновените представители на мешестите се нареждат конската актиния (Actinia equina) и белодробната медуза (Rhizostoma pulmo). Втората, макар и с неприятно парене, далеч не е сред най-опасните представители на медузите и често предизвиква неоправдана паника.

Следващото странно изглеждащо същество е ктенофора, близки, но не съвсем, до медузите. Латинското му наименование е Beroe ovata, вид, попаднал случайно в Черно море от Атлантическия океан.

Броят на висшите ракообразни в Черно море е значителен. Тук са представени вероятно най-разпространите скариди – Palaemon elegans и мраморния крив рак Pachygrapsus marmoratus.

Сред най-атрактивните риби, обитаващи дъната на крайбрежните води се нареждат представителите на семейство Blennidae – морски кучки и семейство Gobiidae – попчета.

Бидейки първи стъпки в гмуркането от моя страна, мисля че черноморското ни крайбрежи, и по-точно частта му на юг от Ахтопол, предложи достатъчно подводни емоции. Изключително доволен останах и от фотоапарата, един от най-непретенциозните на пазара за подводни камери и калъфи за подводно снимане на нормалните фотоапарати. Със сигурност обаче догодина ще се ориентирам или към по-сериозна екипировка, или към някое по-топло море, или и към двете.
Галерия: 8 снимки, [разгледай]

Допадна ли ви този материал? (4) (0) 7458 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.