Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Малко познатата България: Ковачевица и Лещен (статия) - География, История, Туризъм, България, Ковачевица, Лещен, Пътепис, Родопи
Малко познатата България: Ковачевица и Лещен

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, сряда, 16 ноември 2011.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Отдавна сме оставили зад себе си бойковата гордост – магистрала Люлин, подминали сме „най-големия” пазар за коли на старо, нов внос, в Дупница, където ядохме по две кебапчета в питка с лютеница на крак. Следват Горна Джумая, помпозният зимен курорт Банско, навремето всъщност едно доста спокойно и незастроено местенце, където да хапнете капама край камината, спускаме се между Рила и Пирин и навлизаме в части на Западните Родопи, непознати поне за мен до този момент. Само по себе си пътуването можеше да има много повече спирки, но целта ни е друга.

Спираме в Огняново за кратко пазарене на най-належащите продукти от първа необходимост и настроението леко преминава към по-студената скала. Банкомат няма, нито тук, нито наблизо, а изнежената софийска душа е свикнала на удобства, недостъпни по тези все още изолирани места. Проблемът се решава с не толкова кратка отбивка до Гоце Делчев. Пред „Пени маркет” има банкомат. Има и надписи на гръцки. Съседите с охота предприемат пътуването през отворената граница, за да пазаруват с няколко десетки процента по-евтино практически всичко – от хранителни продукти и алкохол до перилни препарати. Неминуемо, пазарът се съобразява с тях и това личи отдалеч. Тук няма море или ски писти, но това не пречи този край да процъфтява от друг тип бизнес. Освен „пазарния” туризъм, Западните Родопи предлагат и много възможности за изграждане на спа-комплекси, в един от които отсядаме за през нощта. Топъл минерален басейн и все още неприкрит лукс, може би не по джоба на всеки – но въпреки това хотелският комплекс е пълен за през уикенда. Има както местни бизнесмени, така и гости от други краища на България, научили по един или друг начин за, смело бих казал, райското кътче, в което се намираме. Климатът тук е мек, природата – процъфтяваща, а краят на пролетта – идеалното време да си организирате подобна разходка.

На следващия ден се надигаме рано и поемаме по разкривените, тесни пътища към крайната дестинация на пътуването – двете скътани в полите на планината селца – Ковачевица и Лещен. Движим се по извивките на река Канина по път, който изисква доста шофьорска концентрация. За сметка на това гледката към дерето е внушителна, а панорамата към равнината долу – вдъхновяваща. Преминаваме през Лещен – планиран е като втора спирка по пътя, но през прозорците наблюдаваме любопитни картини. Логичният транспорт по планинските пътища и по тесните улички на селото са овехтели соц-джипки, а в дворовете седнали жени нижат тютюн. Уви, колкото и да са красиви, Родопите предлагат малко варианти за земеделско препитание и „пушилистът” е основният.

Скоро достигаме до високо разположената Ковачевица. Имаш чувството, че си стигнал не само края на пътя, но и края на света. На импровизирания централен площад ни посрещат изложени за продан разноцветни килими и жената, която е поела задачата да ни разведе из селото. Ковачевица има история, още от 16-17 век, когато е основана от преселници от Велико Търново. Имало е и времена, в които населението е било над хиляда и петстотин души, а училището е процъфтявало. Къщите, обособени като архитектурен резерват, са характерни, еркерни, с каменни плочи по покривите, на по два и три етажа, а общият облик е запазен непокътнат от Възраждането насам. Затова и тесните улички са били арена на множество снимачни дни на филми като „Мъжки времена”, „Мера според мера” и др. Само дето хората ги няма. Лятото са малко, през зимата няма и толкова. Поддържа ги любопитството на туристите. Неделя е, но в този топъл ден работят няколко традиционни механи и магазина за сувенири. За единствения магазин за хранителни продукти се налага да издирим собственика, който отваря специално заради нас. За нас отварят и църквата „Свети Никола”, както и прилежащото й килийно училище, след което ни оставят да похапнем за един час и ни натоварват обратно в посока Лещен.

Самото село не се различава съществено от Ковачевица. Архитектурата е подобна, но цари оживление. Лещен изглежда някак по-жив, дори пренаселен. За това допринасят и няколкото автобуса с туристи, които се лутат между живописната кръчма, надвиснала над дерето и „галерията”, едно доста самобитно кътче, в което артист намира израз на вътрешните си търсения, създавайки това място на душевен покой. Разхождаме се и до „къщата на Флинтстоун”, съвременна постройка от глина, навяваща ретро усещане. Виждаме я само отвън, но ни казват, че често се наема от влюбени двойки. Изобщо, селският туризъм процъфтява тук, макар според мен да е реализирал само частица от огромния потенциал на двете селища. Но това е лятото. Зимата пътищата са непроходими, а по-голямата част от жителите се изнасят към напрегнатия градски бит в долината. Съвремието го налага.

Доста понатежали след втората порция обяд и домашния сок от малини поемаме по обратния път към столицата. Видели сме малко от това, което предлага тази живописна местност, но се надяваме скоро да си направим по-продължителна екскурзия, да обиколим екопътеките и да отседнем в някоя от къщите за гости. А защо не и да доведем гости от чужбина. Според мен онези, „по-европейците” също заслужават да видят красотите на България, места, където няма МакДоналдс, не карат мерцедеси и не пазаруват в молове. Историческото ни наследство има с какво да се похвали и трябва да бъде показвано, за да не си мислят, че сме просто едни „копи-пейст” натрапници в Европейския съюз.
Галерия: 40 снимки, [разгледай]

Допадна ли ви този материал? (4) (0) 8590 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (16) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.