Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Крис Бънч: "Звезден риск ООД" (ревю) - Крис Бънч, Научна фантастика, "Star risk, LTD", Американска литература, Нови книги
Крис Бънч: "Звезден риск ООД"

Поредици: Избрана световна фантастика

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 01 февруари 2011.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Крис Бънч без Алън Кол - е, не звучи толкоз еретично колкото братя Стругацки без единия брат или семейство Боатенг в един и същи национален отбор по футбол, особено предвид богатата самостоятелна библиография на калифорниеца, но все пак винаги е любопитно събитие, когато се появи на пазара. Така че "Звезден Риск ООД" определено приковава вниманието още с името на автора си. Пък и тематиката за космически охранителен бизнес с привкус на малка частна армия винаги предвещава нещо приятно за четене, щом в нея е набъркан единият от авторите на "Стен".

Накратко за историята - Фридрих фон Балдур, бивш военен с доста мъгляво и леко намирисващо минало, събира около себе си подобни нему типажи, за да навлезе в сенчестия... охранителен бизнес, който обаче вече е зает от една много голяма и особено докачлива компания. Естествено, в подобна среда човек трудно може да си намери работодател, освен ако не мине през някое малко престъпление, което - както се оказва - не е бог знае какъв проблем за нашите герои. И така, договорът е на лице и защитата на миньорите из астероидния пояс на забутана на гърба на географията звездна система започва.

Ако вече си мислите, че идва реч за вихрена история с много кьотек – прави сте. "Звезден Риск ООД" може да не се отличава с дълбочина на идеите сравнима с Марианската падина - е, вероятно може да се пребори с четиринадесетте метра на Азовско море - но не това е най-важното. Важното е, че е забавна. По Кол и Бънч-овски забавна, лека за четене, разтоварваща книга, която определено се нарежда измежду добрите избори на четиво след тежък ден. А всъщност, ако се замисли човек, една от основните цели на литературата е да забавлява. И да внушава, разбира се, но в този аспект бихме могли да кажем, че препратките към някои модерни корпорации, чиито финансови приходи понякога лесно прескачат откъм тъмната страна на закона, определено са добра добавка. Макар че действително са повече добавка, отколкото съществена част от романа.

За жалост, "Звезден Риск ООД" има и някои неизбежни проблеми. Сюжетни линии, които водят до задънена улица, някои моменти, в които читателят остава с впечатление за лека хаотичност на повествуванието. Известно чувство за необработеност и непълнота на някои сцени. Но всичко това се забравя бързо, с развитието на действието, и в крайна сметка не повлиява в някаква крещяща степен на удоволствието от книгата.

Така че, в заключение, би било логично да кажем, че "Звезден Риск ООД" си заслужава да се погледне, ако човек има достатъчно време и нищо влизащо в категорията особено добро четиво. Така де, след тежък ден в преследване на антилопи в Серенгети, дори на леопарда не му се иска да сетне на чаша изискана, авангардна напитка, иска му се нещо газирано, което бързо да му възстанови водния баланс.

--
Повече информация от страницата на ИК „Бард”


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 7009 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.