Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Четири години Тангра Мега Рок (статия) - Ер Малък, Българска музика, Концерти
Четири години Тангра Мега Рок

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, събота, 17 април 2010.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Концертът, посветен на четвъртата годишнина радио Тангра, бе анонсиран преди три-четири месеца и в момента, в който видях името на Ер Малък ми стана ясно, че просто трябва да съм там. Но нека предупредя отначало - следната статия ще бъде абсолютно пристрастна, така че, ако очаквате безпристрастен обзор, не сте попаднали на правилното място. Просто защото концертът на Ер Малък е нещо, което очаквам повече от петнадесет години - даже по-дълго, отколкото първия концерт на Металика.

И след това лирично отклонение, искам предварително да се извиня на първите три групи - Breakpoint, Odd Crew и Insmouth, защото няма да говоря много за тях, а ще акцентирам върху самите Ер Малък. Най-вече понеже музиката, която правят гореописаните банди не е точно моята, и не мога да я коментирам адекватно.

Но да започнем от самото начало. Място на събитието: "Парти център 4-ти километър", дата: 24-ти март, час: 19:30. Петнайсетина минути преди началото минавам през контролата и се насочвам към залата, където заварвам малко над стотина човека, изпълнени с очакване да чуят дебюта на Breakpoint на сравнително голяма сцена. В интерес на истината, въпреки че съм се отдалечил от метъла, не мога да не призная, че момчетата от Breakpoint се раздадоха, и макар че изпълниха само четири-пет песни показаха, че заслужават своето място сред останалите участници на концерта. След кратка пауза, умело запълнена с филмчета за следващата банда, прожектирани на видеостените, се появиха и Odd Crew. Честно казано саундът им не ми допадна особено, но и те вилнееха по сцената с голям ентусиазъм, а и откъм свирене си бяха добри. Изсвириха няколко парчета от стария си албум, но представиха и песни от бъдещата си тава и определено израдваха своите фенове. Трети в програмата бяха търновците от Insmouth. Тъй като не бях запознат и с тяхното творчество, а и жицата ми беше дошла твърде много като за хипи, се изнесох във фойаето към средата на изпълнението им. Но междувременно успях да забележа, че макар и те да не бяха се появявали на сцена дълго време си имаха своето фенско ядро. И така неусетно часовникът вече показваше 10 часа и беше дошло време за Ер Малък.

Успях да се пласирам на първи ред, макар и доста вляво и зачаках търпеливо, докато траеше разместването по сцената. До голяма степен това се дължеше на факта, че предните групи свириха с един сет барабани, а Линча свиреше с неговия си комлект, доста по-сериозен от стандартния. Най-сетне групата се качи пред вече пълната зала и там дойде и първата изненада. Освен обявения предварително като гост музикант Иван Несторов - Амебата, на сцената остана и синът на Любо Малковски - Косьо, и така Ер Малък за този концерт разчитаха на две китари. Бандата започна с един доста странен сетлист, защото сред първите пет песни имаше цели три нови (доколкото успях да заслушам текстовете, доста силни), но пък до края на вечерта всичко друго беше добре познато. Честно казано бях забравил това чувство - да знаеш всеки един момент от песента, всяка думичка, всеки момент от солото, всеки брейк. Ер Малък забиха общо 17 песни плюс едно разбиващо барабанно соло, като повече внимание бяха обърнали на втория си албум. Изсвириха почти всичко от "Лично", но зарадваха публиката и с емблематични песни от първия си албум. Ако можем да разделим условно концерта на две части, то в първата част свириха нови песни и песни от "Лично", а втората беше посветена на "Едно".

Но да отворя една скоба и да кажа някоя дума за самата група - а предполагам тя е сравнително неизвестна, особено сред хората родени последните двайсетина години. През септември 1991 г. Любомир Малковски и Адриан Иванов се събират и правят група. Малко по-късно към тях се присъединяват Ивайло Петров и Орлин Радински - Линча. Първото парче, с което Ер Малък пробиват, е "Българи", а в началото на 92-ра бандата се събира и записва и дебютният си албум "Ер Малък 1". Стилът им е нещо уникално за онези времена - смесицата от твърд рок, блус заемки, яки траш включвания и родни фолк мотиви те кара или да почувстваш групата лично или след първото слушане да захвърлиш в някой ъгъл касетката им. "Лично" е и името на вторият им албум. Излиза две години след първия и е доста по-различен, но с все така силни текстове и интересна музика. Тези две години между албумите групата използва за сериозно обикаляне по градове и паланки и изнася над 200 концерта, но за огромно мое съжаление "Лично" се оказва и тяхната лебедова песен - след това групата се загубва и дълги години за тях не се чува нищо. И след тази концентрирана информация да дадем думата пак на емоцията и да се завърнем на концерта.

В залата на 4-ти километър купонът течеше с пълна сила, на някои места Любо оставяше думата на публиката, като определено не бях единственият, който пее дума по дума и съпреживява всяка песен. Адри си беше застанал зад клавира, където свиреше сериозно и се развихри по време на солото на Линча, но с камера насочена към публиката. Разбира се и неговият миг дойде, когато пое вокалите на "Градът", а Амебата изненада всички присъстващи, защото свиреше по ноти. Но каквото и да си говорим за другите музиканти, Ер Малък малко или много винаги е бил асоцииран основно с Любо Малковски. От една страна заради невероятните текстове, актуални дори и днес, от друга - защото така или иначе най-често фронтмен на една банда е този с микрофона (и китарата), от трета, защото Любо има това излъчване, което така липсва на съвременната ни сцена (и което не е като да го нямаше сред рокаджиите ни от 90-те).

Така неусетно минаха двата часа, които Ер Малък прекараха на сцена едва за втори път последните над десет години, но за мен поне не всичко завърши със слизането на групата от сцената. Защото след като музикантите свалиха инструментите и се насочиха към изходите аз успях да докопам партитурите на "Града", да си направя снимка с Адри и както казах на Любо (успях да се добера и до него и да му стисна ръката) - Благодаря ви за този концерт. Чаках го петнайсет дълги години и се радвам, че най-сетне го преживях!
--
Снимки: Александър Попов

--
Сетлист на Ер Малък:

01. Всекидневие
02. Докосвам те
03. Нощем
04. Аз
05. Срам
06. 2010-а
07. Странен човек
08. Признание
-- Дръм-соло
09. Огледало
10. На крачка в страни
11. Автобиография
12. Скоропоговорка
13. Кръстопът
14. Тълпата
Бис:
15. Българи
16. Ер Малък
17. Градът


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 5858 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (12) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.