Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Men of a Certain Age (ревю) - Майк Ройс, Рей Романо, Драма, Комедия, Сериали, Андре Брауър, Браян Дж. Уайт, Бредън Лемастърс, Брит
Men of a Certain Age

Автор: Ангел Генчев, неделя, 21 март 2010.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Страшно приятно е с изненада да установиш, че някоя на пръв поглед едва ли не неугледна серия, на която си попаднал по една или друга случайност, само след два епизода ти е влязла под кожата. С "Men of a Certain Age" - да го преведем свободно "Мъже на възраст" - нещата стоят именно по този начин. Поредицата е умно направена, доста прилепчива, а в съчетание и с чудесната игра на водещите актьори се превръща в прекрасно екранно забавление.

Цялата история се завърта около трима отколешни другари, вече стремително гонещи петдесетте. От една страна имаме Джо - собственик на магазин за парти-стоки, страдащ от патологична несигурност, наскоро разведен, благодарение до голяма степен и на неизлечимата си страст към спортните залагания. От другата намираме Оуен, затънал до колене в семейния живот, с две деца, диабетик, все още работещ под зоркото око на баща си, и то не като друго, а като продавач на коли втора ръка. За да бъде картинката пълна обаче, на сцената излиза Тери - неуспял актьор, опортюнист, неостаряващ женкар, остроумен циник - иначе казано готин, но и все така вятърничав, както в колежанските си години тип.

Не звучи като кой знае какво, определено, и именно тук идва най-приятната изненада - от не толкова претенциозния семеен сюжет създателите на поредицата са успели да изстискат далеч повече от максимума. Всеки един от тримата главни герои носи свой собствен сценарий на тема как животът почти никога не се развива по начина, по който сме очаквали, или пък този, на който сме се надявали. Докато в същото време опитите ни да го тласнем в подобна посока ни костват ако не друго, то време. А времето има болезненото свойство да тече неумолимо покрай всички онези дребни пречки, с които запълваме ежедневието си.

Последното прозвуча чак малко страшно, но не се притеснявайте - "Men of a Certain Age" съвсем няма да ви сервира депресивни монолози, философски проникновения или невероятно самоосъзнаване. Точно обратното. Напълно ежедневните премеждия на троицата са поднесени с доза лек, но изключително уместен хумор, подчертан веднъж от собствените им взаимоотношения, майтапите и номерата, които могат да си извъртят единствено дългогодишни познайници, втори път - от антуража, който всеки отделен герой води със себе си.

По този начин поредицата по-скоро влиза в категорията драмедия - една от онези телевизионни програми, които хем дават по някой житейски урок, хем се стремят да го поднесат с чувство за здравословно забавление, без обаче да се изкривява в крайност в нито едно от двете направления. Сиреч, освен липсата на твърде дълбока и тягостна драма, "Мъже на възраст" не се опитва да те повали на земята с режисиран смях, подобно на твърде често съмнително смешните ситкоми.

Едва ли обаче позитивният ефект щеше да е налице без помощта на малко позастарелите, но харизматични актьори, призвани за главните роли. Всъщност, Рей Романо ("Всички обичат Реймънд") е и сценарист на цялата поредица, така че за какво точно заслужава аплауз - предвид, че неговият Джо е най-объркания и сбъркан персонаж в цялата танджаклама - е доста отворен въпрос. Андре Брауър - когото най-вероятно помните като психоаналитика на Хаус - на свой ред е перфектен Оуен. Лаврите обаче, по моему, обира Скот Бакула ("Quantum Leap", "Ентърпрайс"). Близо шейсетгодишният чаровник е или в дъното на почти всеки бъзик, или негова цел, правейки едновременно прекрасна и напълно естествена роля.

Сериалът изкара десет епизода и все още не е напълно ясно ще продължи ли или не, но дори и това да не се случи - вижте поне наличните. Хуморът е малко по-мъжки, но не и грубиянски, дразнейки остатъка от аудиторията, а по всеки останал параграф "Men of a Certain Age" е поредица, изпълняваща най-простото си задължение - а именно, да забавлява. Бих казал дори, от сърце.


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 4533 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.