Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Agora (2009) (ревю) - Алехандро Аменабар, Матео Гил, Драма, Исторически филми, Ашраф Баром, Майкъл Лонсдейл, Макс Мингела,
Agora (2009)

Автор: Ангел Генчев, сряда, 17 март 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Агора (2009)

Алехандро Аменабар си е изградил име на човек, охотно заемащ се с предизвикателни сюжети, и макар и не толкова многобройни, филмите му по правило са интересни. И в първия си опит в историческото кино, чилиецът отново не изневерява на себе си, спирайки на доста възлов, дори преломен момент в развитието на човешката цивилизация - падането на последния бастион на Античността и възхода на ранното християнство, епоха на безмилостни религиозно-политически схватки, предшестваща при това друго особено значимо събитие, разделението на Римската империя. Всичко това представено чрез може би последната фигура, олицетворяваща златната ера на философската мисъл - Хипатия от Александрия.

Всъщност, освен всичко друго, темата е и донякъде щекотлива, поставяйки конкретно християнството в светлина, в която рядко го виждаме. Но пък трябва ли да бъдем коректни към историята, в онези си ранни години, в борбата си за оцеляване и налагане, то с нищо не е по-малко жестоко от останалите религии - а и съвсем неотдавна е получило голямото си призвание и подкрепата от страна на римския престол. С други думи - непритежавана до момента, но жадувана власт. За съжаление, довела не само до поредното унищожение на едно от чудесата на античния свят, но и на огромно количество от неговото наследство, що се отнася до разбирането на заобикалящия ни свят.

И бих казал това, че Аменабар е заложил на реалната историческа картина единствено придава допълнителна стойност на "Агора" като произведение на киноизкуството. Иначе филмът третира пряко или ребром доста теми от миналото, разпростирайки се удобно върху периода - освен вървящите ръка за ръка религия и политика, получаваме известен поглед и над самото общество, с малцината му просветени и лесно контролируемите маси, в т.ч. чрез фанатизъм, над постепенно оставащото в миналото робство. Естествено, с неизбежните сблъсъци, доста брутални и кървави. И някак встрани, като ярък контраст, стои главната героиня, чието единствено и огромно желание е да надникне малко по-дълбоко в тайните на вселената.

Не, че лентата няма недостатъци. Развитието и е доста мудно и отделни епизоди изглеждат сякаш прекомерно разтеглени, а някои от сцените с Хипатия, опитваща се да подреди поредната главоблъсканица, и размишленията и звучат доста наивно днес - но пък реалистично, а и в крайна сметка това са доста дребни неволи. Историческата акуратност също е на ниво, малко спорен единствено остава въпросът с братството на параболаните, чиято функция изглежда изопачена, и са представени едва ли не като раннохристиянски вариант на асасините, използвани и като политически лост.

Но това също е относителна дреболия, можем да приемем, че чилийският режисьор просто е подходил малко по-смело към и без това не толкова много информация, с която би могъл да борави. Или въобще, в заключение, "Агора" е филм, който определено би допаднал на любителите на историческото кино - тук бих добавил и чудесната актьорска игра, без специално да се спирам на имена. Единствено не съм напълно уверен дали все пак мястото, където да го видите, е киносалона или на спокойствие у дома. За разлика от многобройните полу- и псевдоисторически ленти, радващи се на успех през последните години, тази далеч не е толкова ефектна, а - струва ми се, има нужда и от известно подходящо настроение.


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 6982 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Taxi 4 (2007)
Изкуство или вандализъм?
Imperator – The Time Before Time
A Christmas Carol (2009)
West End Live
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.