Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Solomon Kane (2010) (ревю) - Майкъл Дж. Басет, Екшън, Фентъзи, Джеймс Пюърфой, Джейсън Флеминг, Иън Уайт, Макензи Крук, Макс фон
Solomon Kane (2010)

Автор: Ангел Генчев, петък, 12 март 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Соломон Кейн (2010)

Все си мислех, че модата на този тип екранно забавление си е отишла толкова безвъзвратно, колкото и осемдесетте, когато бе в разцвета си. Ето обаче, че не било точно така, и през 2010 още може да бъде открит филм, излят в класическия калъп на фентъзито с меч и магия. Уви, обаче, "Соломон Кейн", в дъното на който - едва ли е някаква изненада - е цикъла истории на единия от дядовците на жанра, Робърт Хауърд, е лента, страдаща от твърде сериозни недомислици.

Липсата на някакъв особен сюжет, наистина, никога не е била кой знае каква пречка пред филмите от жанра - дори най-големите заглавия не могат да се похвалят с кой знае какво, ако се заеме да ги разнищва човек - но относителната плиткост в края на краищата не значи пълно отсъствие. Все пак зрителят не е чак бебешор, който просто да гледа картинки. "Соломон Кейн" обаче се изчерпва в следното: а/ душата на главния герой ще бъде взета от дявола, ако продължи да лее кръв; б/ кротуващият главорез си живурка с добронамерено семейство, което обаче бива изклано от служителите на подмолния дявол (не думай), и обетът е нарушен; в/ сеч, сеч, сеч. Което на теория не е толкова неприемливо, особено ако има някаква елементарна там предистория - която кой знае защо са ни спестили, едва ли щеше да отнеме повече от пет минути екранно време.

Но хайде да кажем, че това все пак може да се прости за сметка на кърваво, мрачно и леко окултно зрелище - което наистина присъства, в първите няколко и последните грубо четиридесет-четиридесет и пет минути. Всякакво добро впечатление от тях обаче се разваля от невероятно мудната, да не кажа приспивна, за сметка на което лишена от грам смисъл централна част. Сиреч, онази в която самият Соломон е по-нисък и от тревата. Отново ще го повторя - на теория не някакъв особен проблем, стига да не заемаше ужасяващата сигурно половина от филма. Наистина, не съм имал щастието да се запозная с първоизточника на сюжета, но предвид че историите на създателя на Конан за този персонаж са едно дузина, все е имало какво да се добави там - а ако ли не, спокойно можеше да има още екшън.

Все пак, извадена от контекста на всичко това, атмосферата на филма не е чак толкова лоша. Не, че ефектите са нещо невиждано - дори паралели могат да се направят лесно, а на други места са пък малко трогателно елементарни, но въпреки това задоволяват нуждите му, и визуално "Соломон Кейн" е напълно приличен. Същото може да се каже и за актьорското представяне, с колкото и малко да имат да работят участниците. Джеймс Пюърфой е актьор, който по нашите ширини може да бъде видян само по изключение, но - сигурен съм - все още има хора, които си спомнят много специфично харизматичната му роля на Марк Антоний в "Рим" на HBO. Същият този чар влиза в действие и тук, поне с една идея туширайки силно опростения му персонаж. Колкото до поддържащия каст - всъщност, де факто, няма неепизодична или по-централна роля, но или хората се опитват да ги изпълнят колкото могат, или поне аз се опитвам отчасти да ги оправдая.

Така или иначе, доста сериозно, граничещо с тотално разочарование - може би точно заради факта, че подобни ленти вече почти не се снимат. Да се надяваме поне, че след около две години, когато излезе екранизацията на Дисни/Пиксар по творбите на другия праотец на приключенската фантастика, Едгар Бъроуз, резултатът ще бъде точно на обратния полюс.


Допадна ли ви този материал? (3) (1) 5213 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Да продължим с продълженията
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.