Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Свински бут с кост на фурна с картофи (статия) - Картофи, Кулинария, Рецепти, Свинско месо
Свински бут с кост на фурна с картофи

Автор: Деница Божинова, понеделник, 01 март 2010.

Публикувано в Статии :: Кулинария; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Малко предварително пояснение. Тъй като повечето хора си представят под свински бут голямата обезкостена версия, държа да отбележа, че става въпрос за по-малките порции - сеченията на пряко, приличащи на големи пържоли с кост по средата. Останалите продукти вече са съвсем елементарни, така че нека видим какво ще ви е нужно:

Необходими съставки:
- Свински бут, около 600-800 г. - важен е моментът да е плоско парче от описания вид
- картофи - около 2-2,5 килограма
- олио, краве масло
- телешки бульон
- сол

Освен това, ще ви е нужна и дълбока и широка тава. Под дълбока се разбира около педя, стига да ви се намира, и с диаметър поне две, като разбира се и по-малка става, но ще се наложи да намалите картофите. Но специално плитка не е никак препоръчително, като след малко ще разберете защо.

Извадете бута опаковката, измийте го добре с течаща студена вода, след което го натрийте добре с олио и сол. Поставете го на дъното на тавата, в която вече сте сипали още малко олио. След което я покрийте с капак или алуминиево фолио и сложете да се пече на екстремната температура от 300 градуса. От който момент нататък е добре да не се разсейвате особено, за да не завърши ястието ви в кофата.

Сложете също така да кипне около половин литър вода, в която да разтворите две кубчета бульон - предполагам, че шансът да ви се намира натурален телешки е твърде малък, но пък ако имате, сложете него да кипне.

Когато чуете, че олиото е започнало да цвърчи, извадете тавата, свалете фолиото, и разбутайте месото, да не би случайно да е залепнало - макар че при толкова мазнинка е трудно за вярване. Внимателно поставете резенчета масло върху него - 2-3, колкото да покрият повърхността и да попият в частта, която е отгоре. След което закрийте с фолиото и върнете във фурната.

В следващите пет-десет минутки наблюдавате внимателно бута. Идеята е от долната страна да придобие лека червена коричка. Ако тя е налице, когато поставяте маслото, изчакайте само колкото то да попие, след което го извадете отново и го обърнете с неопечената страна надолу, след което го полейте с част от готовия вече бульон. Като внимавайте, разбира се, при смесването на горещата мазнина и водата, опръскването няма да бъде никак приятно. Завийте за пореден път тавата, след което я оставете отново 10-15 минути, да се зачерви и от другата страна. Накрая извадете, уверете се, че бутът е придобил правилния цвят от всички страни и мирише повече от апетитно, след което го извадете и преместете в предварително приготвена съдина.

Тук идва редът на картофите. В тавата с мазнината, която изглежда доста тъмна заради маслото, така че не се стряскайте, изсипете обелените и нарязани на по-едро картофи - при големи парчета стават хем препечени отвън, хем мекички и задушени отвътре. Посолете лекичко (предвид, че в мазнината има достатъчно сол), разбъркайте, увийте отново във фолиото и пъхнете около двадесет минути във фурната, колкото да се задушат и опекат.

След което я извадете отново, което е може би най-досадната, но неизбежна част в цялата процедура. Разбъркайте добре, за да отсеете залепналите, и разчистете място в средата на тавата. Там върнете бута, покрийте го с картофи, и залейте с останалия бульон - след което пъхнете тавата във фурната за последно, този път може и без фолиото. Оставете за 5-10 минутки, зависи от опечеността на картофите, така че и бута, който е изстинал през това време, да се стопли.

Във всичко това може би 300 градуса звучат малко странно, рядко се готви на чак такава температура. Въпросът е обаче, че на по-ниска не се получава специфичната и вкусна коричка. Пък и при постоянното завиване с фолио, месото всъщност не изгаря и се получава хрупкаво отвън и добре задушено отвътре.

Описаната рецепта може да се брои за четири порции. При желание, можете да сервирате с лека гарнитура от типа на салата, или пък с таратор. А всъщност и това е всичко, така че остава единствено да ви пожелая успех и добър апетит!


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 14054 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (18) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.