Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: La Teta Asustada (2009) (ревю) - Клаудия Льоса, Драма, Мюзикъл, Ефраин Солис, Магали Солер, Сузи Санчес, Златна мечка (носител), Оска
La Teta Asustada (2009)

Поредици: Оскари 2010

Автор: Ангел Марчевски, събота, 27 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

The Milk of Sorrow (2009) / Млякото на страданието (2009)

Сигурно има хора, на които им е омръзнало от повърхностните, леснодостъпни западни драми, и се обръщат към онези "хардкор" представители на жарна, изпълнени с реализъм и тежка атмосфера. Колкото до "The Milk of Sorrow", отгоре на всичко лентата е и със смесен испански и перуански произход, включва мюзикъл елементи, гарантирайки поне на теория един силно нестандартен, следователно интересен сюжет.

Главната героиня, Фауста (Магали Солер) е млада жена, страдаща от митичното заболяване „млякото на страданието”. Болестта е предавана чрез кърмата, от майка на дете, ако майката е била малтретирана или изнасилена по време на бременността. Нещата се влошават, когато тази на Фауста внезапно почива, а психически травмираната и дъщеря взема нещата в свои ръце, предприемайки драстични и опасни мерки срещу евентуално изнасилване. И макар и за нея да се грижи работливият и чичо, реално тя трябва да оцелява в едно бедно и изкривено общество.

Филмът разкрива живота на хората из затъналата в немотия провинция на Перу с всичките му трудности и жестокости, показвайки морално остарелите му обичаи и техните преки резултати. Фауста е като агне сред вълци, символизирайки една искрица чиста светлина на цялостния мрачен фон чрез своята добродушна, непорочна природа.

Както споменах, наистина, филмът е доста нестандартен - дори крайно, до такава степен, че зрителят често да се улавя, че не схваща идеята на случващото се на екрана. Още повече вземайки под внимание и факта, че далеч не толкова много хора са запознати с традициите на южноамериканската държава, а лентата не спомага особено в тази насока. Или накратко, "Млякото на страданието" откровено представлява интерес далеч повече за критиците, отколкото за обикновения почитател на киноизкуството, който би останал малко или повече объркан от някак хаотичния сценарий.

Половината от лентата всъщност е запълнена със сватби, а музикалният елемент се изчерпва с няколко крайно тъжни песни, изпълнени от главната героиня. Клаудия Льоса, като режисьор и сценарист, може би наистина се е постарала да направи нещо оригинално и неповторимо, но за съжаление крайният резултат е много сложна и засукана, донякъде скучна, частично неразбираема и силно неошлайфана драма.

А може и нашето съзнание да е променено от простоватите западни продукции, но това не променя факта, че филмът е наистина трудно гледаем. За капак на всичко, човек остава с впечатлението, че продукцията стряска не толкова с дълбоко моралната си тематика, а със скандалните си сцени. За сметка на което, поне автентичната атмосфера оставя добро впечатление.

В крайна сметка, ако сте заклет почитатели на реалистичните драми – можете да жертвате два часа от ежедневието си за „The Milk of Sorrow”, може пък дори и да ви допадне. В противен случай обаче лентата надали ще ви се понрави, а не е изключено дори да ви избие на смях от някоя крайно абсурдна сцена, веднъж осъзнавайки какво току що сте видели.


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 3417 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.