Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Bright Star (2009) (ревю) - Джейн Кемпиън, Биографичен, Драма, Исторически филми, Романтика, Аби Корниш, Бен Уишоу, Пол Шнайдер,
Bright Star (2009)

Поредици: Оскари 2010

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 24 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Какво бихте си помислили, ако тази лента разказва последните дни от живота на големия поет Джон Кийтс, за последната му любов и смъртта му? Навярно повечето от нас се сещат за дузината подобни биографично-исторически филми, шествали на екран в последната декада, при които създателите хвърлят забележителни усилия в сценографията и костюмите, правдоподобното предаване на духа на времето, изобщо цялата палитра визуални трикове, от които нерядко страда съдържанието. Така че е нормално да подхождаме с леко недоверие. Недоверие, което обаче е напълно неоправдано в случая с британската романтична драма.

Вече споменахме, че сюжетът е базиран върху историята на Кийтс и по-точно последните три години от живота му, белязани от туберкулозата, пратила в гроба брат му, но и от една прекрасна, макар и малко популярна любов с Фани Браун. Романс колкото красив, толкова и изпълнен с болка и истинска човешка драма.

Изложено по този начин, това звучи като доста голяма хапка за Бен Уишоу и Аби Корниш, съответно в ролите на Кийтс и Фани. Но и двамата се справят блестящо. Австралийката прави една наистина великолепна роля, успявайки да вдъхне усещане за реализъм, емоционалност и дълбочина на образа си. Особено в моментите, когато отчаянието от неизбежния край на любимия и излиза на повърхността, играта и може да бъде наречена единствено с една дума – брилянтна. Някои от сцените, например, когато чува новината за смъртта на Кийтс, са толкова реалистични, че човек вътрешно просто не може да ги приеме за кино, възприема ги някак лично и остават запечатани в съзнанието му с болката, страданието и целия спектър от емоции, съпътстващи такъв момент.

Англичанинът Бен Уишоу далеч обаче не пада по-долу, макар все пак да бива леко засенчен от австралийската актриса. Ако сега се замисля, за актьор, който може да влезе в кожата на измършавялия, чезнещ от болестта си Кийтс, надали бих се сетил за някой друг. Играта му е на наистина добро ниво, но действително за негово съжаление, Аби Корниш просто владее лентата с присъствието си и някак си не успява да изпъкне толкова. Не, че филма страда от това, дори не се натрапва усещане, че по-силен актьор би я обогатил, просто така стоят нещата, фокусът като че ли е на друго място и това далеч не е негатив по отношение на крайния резултат.

Между двамата определено обаче има химия на екран, това трябва да се подчертае. Макар, че друг факт е наистина впечатляващ. Тази екранна история би могла съвсем лесно да направи крачката отвъд онази тънка линия, разделяща красивата романтична драма и блудкавия любовно-исторически филм. И няма как да не се възхитим на това, че в нито един момент не го прави. И наистина да сме щастливи от този факт, защото на фона на огромното количество романтики, бълвани от киноиндустрията и благодарение на това, лентата стои здраво в жанра си, и успяваме да се насладим на всяка частица от емоциите присъщи на една такава любов – от радостта, през болката и страха, до трагичния край.

Престъпвайки отвъд споменатата въображаема линия, те няма как да бъдат предадени по този разтърсващ начин, по който ги виждаме на екрана. Начин, който кара дори най-коравосърдечния зрител да усети нещо тежко кацнало върху гърдите му във финалните моменти, да съпреживее всеки един момент от историята. А нима не е за това киното? Нима целта му не е да свири на онези душевни струни, да си поиграе с чувствата ти, да ги раздвижи и да те накара да се замислиш или пък замечтаеш. В това отношение историята на Кийтс и Фани Браун върши брилянтно работата си.

Друго, което се набива на очи е страхотната работа на оператора. Тук можем просто да се поклоним и да споменем, че рядко се срещат толкова добре заснети филми. Което добавя допълнителна доза реализъм в цялостната картина. Така че в това отношение, както и по адрес на режисурата, като че ли водещата дума е била "перфекционизъм". И наистина, всяка една сцена е майсторски замислена, подредена, заснета и поднесена ни на екран, нещо, което рядко успяваме да срещнем в комбинация с наистина добра драма и прекрасна актьорска игра.

Така че навярно заключението вече само започва да се оформя. Брилянтна лента, за една прекрасна любов, голяма човешка драма. Филм за вдъхновението на един от по-малко експлоатираните на екран поети, което само по себе си също е допълнителен бонус. Или накратко, една наистина красива продукция, която пленява сърцата и наистина си заслужава да се види.


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 4926 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.