Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Crazy Heart (2009) (ревю) - Скот Купър, Драма, Романтика, Бет Грант, Джеймс Кийн, Джеф Бриджис, Колин Фарел, Маги Гиленхаал, Пол
Crazy Heart (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010; Оскари 2010

Автор: Ангел Генчев, вторник, 23 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Колкото и добра лента, "Crazy Heart" е сякаш с една идея попрехвален - два Златни Глобуса, три номинации за предстоящите Оскари и още куп по-малки отличия. Наистина, повечето от тях са за изпълнителя на главната роля Джеф Бриджис, който в огромна степен ги заслужава, както и за саундтрака, но въпреки това количеството е малко подвеждащо голямо.

Всъщност, проблемът е, че самата история тук не е нещо чак толкова невероятно, дори и да е изпълнено добре. Бад Блейк (Бриджис), макар и талантлив кънтри-изпълнител, посветил целия си живот на изкуството, така и не успява да достигне до големи висини - просто защото се отдава на всичко човешко и особено алкохола. Намираме ме го почти на шейсет, разорен и разбит, дори физически, от фриволния си живот, оставил назад провален брак и дистанцирано дете, и изпълняващ по най-долнопробните дупки, където въобще намира възможност. Което може би наистина показва популярния и приет образ на обикновения (и дори известен) кънтри-певец, но не съм сигурен, че е чак толкова близък на зрителя извън американските граници - дори и да може да се пренесе в някакъв по-общ план.

Както и да е, и на неговата обвита в спиртна мъгла улица най-изненадващо се появява светлинка, в лицето на журналистката Джийн Крадък (Маги Гиленхаал). И от идеята за материал за него, нещата тръгват в малко по-романтична посока, може би за малка изненада и за двамата - предвид направо поколенческата им разлика - като в крайна сметка, разбира се, Блейк поне до известна степен дори влиза в правилния коловоз.

Или, както споменах, нищо чак пък толкова специално, но наистина поднесено в солидно изпълнение. Всъщност, филмът не е съвсем точно драма със забежки към романтиката, акцентът малко по-сериозно пада върху проблемите на Бад, с което придобива доста по-сериозен размах, ако се изолираме от конкретния контекст. В което отношение на помощ идват поредица от доста удачни сцени, както и абсолютно великолепното изпълнение на Джеф Бриджис - за който даже ролята съвсем не е толкова чужда, и наистина си личи колко естествено и се отдава. Поддържащият каст също не изостава далеч назад, като специално Маги Гиленхаал се превъплъщава чудесно в леко наивната Джийн.

Колкото до саундтрака - ако харесвате поне малко кънтри, няма да останете разочаровани, а дори и да не ви допада особено - в смисъла на филма е не само неизбежно, но и доста добре подбрано. Така че номинациите и наградите наистина са място, в тези категории, но може би все пак най-добре да завърша така - ако вече сте решили да погледнете "Crazy Heart", като филм той реално няма да ви разочарова. Ако обаче просто си търсите на какво да се спрете, имайте предвид, че доста близки по съдържание ленти най-вероятно сте гледали не една или две, а нелошите сред тях имат не по-малко преимущества пред настоящата - сиреч, не очаквайте нищо чак пък толкова впечатляващо или различно.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3797 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.