Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Rise Against (статия) - Пънк, Пънк-рок, Хардкор, Rise Against, PETA, Екология
Rise Against

Автор: Ангел Марчевски, понеделник, 22 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

За кого ще се сетите, ако ви кажа „пънк рок” и „екология”? Вероятно за Green Day. В случая обаче става дума за банда еко-ентусиасти от Чикаго със звучното име Rise Against. В началото групата е известна като Transistor Revolt, но след кардинални промени в състава и стила, през 2001 се превръщат в Rise Against и издават първия си албум, „The Unraveling”.

Освен с екзотичния стил и качествената музика, Rise Against стават известни с политическите и социални убеждения, които промотират. Почти всички членове на групата са вегетарианци и активисти на PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Някой от песните им апелират към мир и толерантност, а други са на чисто бунтарска тематика, което ги прави ярък представител на модерната контракултура. Либералната идеология на Rise Against им печели известно количество отрицателна слава, но пък качествената музика си остава такава, въпреки мнението на критиците за съдържанието.

Споменатият „The Unraveling” съдържа хитовата “Give It All”, която се превръща в запазена марка на групата. Заслужава да се отбележи и "Rumors of My Demise Have Been Greatly Exaggerated", а “Tip the Scales” вероятно също би попаднала в колекцията на най-доброто от Rise Against. Основният мотив в албума е негодуванието от извратения лайфстайл на модерното общество. Трудно, всъщност, могат да се отличат силните изпълнения, просто защото няма особено слаби, които да контрастират. Иначе, като цяло, „The Unraveling” се помещава в областта на мелодичния хардкор, което в никакъв случай не е минус.

През 2003 г. излиза „Revolutions per Minute”, а на следващата година - „Siren Song of the Counter Culture”, които затвърждават успеха и дооформят амплоато на бандата. Издаденият през 2006 г. „The Sufferer & the Witness” вече продава над 50 хиляди копия още през първата си седмица, дебютирайки 10-ти в класацията на Билборд 200, и получавайки няколко награди. Най-популярните парчета са “Ready to Fall” (с доста страстен хардкор ритъм), съпътствано от видеоклип, осъждащ жестокостта към животните, и “Prayer for the Refugee”, което пък се утвърждава като химн на бежанците.

С тази си тава Rise Against вече сериозно застъпват пънк-рока, който обаче също им се отдава. Иначе, следва да се отбележи и парчето “Roadside”, силно контрастираща с остатъка от албума меланхолична балада, както и “Worth Dying For” - на тема наркомания и едно от най-силните им изпълнения въобще.

Последният им засега албум, “Appeal to Reason”, излиза през 2008 г. и продава най-много копия - около 65 хиляди - през първата седмица след издаването си. В Билборд 200 се изкачва на трета позиция, което го прави най-силното постижение в историята на групата. Нещо, с което аз обаче няма да се съглася напълно. В повечето парчета липсва мелодичността на предишните два албума, а поне половината от песните са посредствени. Голямата продаваемост най-вероятно се дължи на предишните успехи на американците. Силни парчета все пак не отсъстват - “Savior”, “Re-Education”, но пък такива като “Hero of War” са пълна издънка, спасявани донякъде само от деликатната си тематика.

Можем да се надяваме, все пак, че Rise Against няма да продължат да изневеряват на стила си и на качествената музика, а слаби тави като "Appeal to Reason" да са по-скоро изключение и плод на случайност. Всъщност, чикагците вече работят по следващия си албум, макар че още няма обявени предварителни дати за излизането му. Но каквото и да се получи, групата ще си остане една от най-ярките в жанра - така че, ще поживеем, ще видим, а през това време винаги можем да послушаме по-старите парчета.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3546 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.