Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джон Кейс: "Сянката на Бога" (ревю) - Джим Хоуган, Джон Кейс, Каролин Хоуган, Трилър, "The Genesis Code", Американска литература, Нови кни
Джон Кейс: "Сянката на Бога"

Автор: Добромир Александров, неделя, 14 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Тъй като Джон Кейс е псевдоним използван от Джим и Каролин Хоуган за съвместните им романи, говорейки за автора условно ще използвам единствено число. Името всъщност е взето от дядото на Каролин, който също бил журналист и писател. Двамата съвместно издават шест романа в трилър стилистиката, като за съжаление краят на това забележително партньорство идва през 2007 г. със смъртта на Каролин Хоуган. „Сянката на Бога” е първият издаден роман под името Джон Кейс и се превръща в бестселър. Написването му обаче въобще не е било лека работа. Каролин описва творческия процес като брутален на моменти, но крайният резултат си заслужава всички положени усилия.

Причината да коментирам точно тази книга е до голяма степен разразилата се мания, превърнала се в мода, да се пишат трилъри базирани на религиите. Е, този е един от първите, а и най-често коментирани като алтернатива на книгите на Дан Браун. В известен смисъл бих могъл да се съглася, но съм длъжен да подчертая, че подходът е крайно различен. Докато Браун набляга предимно на символика и силно застъпена философия, то Кейс е доста по-директен и залага на действието.

Накратко, самата история. Джо Ласитър е собственик на една от най-големите фирми за частни разследвания. Една нощ неговите сестра и племенник загиват при пожар, и той, като единствен роднина, е привикан да разпознае жертвите. Установява се обаче, че те са били убити преди възникването на пожара и Джо решава да използва собствените си ресурси за издирването на извършителите. Събраната от него информация показва наличието на редица аналогични случаи из целия свят. Търсейки истината, Ласитър заминава за Италия, където се сблъсква с мощна религиозна организация, очевидно имаща връзка с мистериозните пожари. Всеки опит да открие информация обаче удря на камък, противникът винаги е крачка напред и Джо от преследвач се превръща в мишена.

Джон Кейс умело избягва да задълбава в самата религиозна тематика, елегантно вмъква в цялостната си концепция генното инженерство, като прави мостове между минало и настояще, между стари и нови порядки. Действието е изпълнено с напрегнати ситуации, хваща за гърлото и романът се чете на един дъх. Героите са ярки, думите умело подбрани, а описанията са кратки, стилни и ненатрапчиви. Това е огромен плюс предвид факта, че не малко от силните идеи биват разводнявани от ненужно дълги описания и теории. Друга силна страна на романа е неговата плашеща реалистичност - в съвременния свят събитията описани от автора изглеждат напълно вероятни.

Да се говори за съществени недостатъци е трудно. Все пак, бих споменал чувството на предвидимост, което ме обзе доста по-рано, отколкото трябваше, но Кейс майсторски отклонява вниманието и от един момент нататък, във вихъра на събитията, човек забравя подобни притеснения.

В резюме ще кажа, че „Сянката на Бога” е истински трилър от най-висока класа, напълно заслужаващ суперлативите, изписани по негов адрес. Като дребното съображение, изложено по-горе по никакъв начин не намалява високата оценка, която книгата на Кейс заслужава.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4684 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.