Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Патрик Лий: "Проломът" (ревю) - Патрик Лий, Научна фантастика, Трилър, "The Breach", Американска литература, Нови книги
Патрик Лий: "Проломът"

Поредици: Избрана световна фантастика

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 13 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Първото нещо, което чух за "Проломът" на американеца Патрик Лий, беше коментарът на един приятел, който ми сподели, че "това не е фантастика". Но какво разбираме под фантастика? Нима е необходимо да има космически кораби, извънземни или пък действието да се развива в странно или страшно бъдеще, за да попада една книга в този жанр? Или е достатъчно да има измислени елементи като загадъчен пролом и предмети, идващи от друго време или друг свят. Може би първото е онова, което повечето читатели си мислят, когато чуят думата, така че е добре от самото начало да уточним - ако вие сте от тях, то да - това не е фантастика в същия смисъл. Въпреки това обаче е адски добър роман.

Сюжетът е наглед простичък, но доста интригуващ, добре замислен и изпипан до последния детайл. Пролом между нашия и друг свят изсипва странни артефакти някъде в Щатите. Естествено, има достатъчно на брой хора, които искат да го контролират за своите не чак толкоз алтруистични цели. Във всичко това се набърква корумпиран детектив, на чиито плещи ляга задачата да спаси света от сигурно унищожение. По пътя се сблъсква с любовта, злото и една голяма загадка. Отговорът на която е дори още по-странен от самата нея.

Какви са позитивите. Повествованието е изпълнено с постоянно редящи се един след друг обрати, напрегнати моменти, екшън от класа, всичко опаковано в добрите традиции на жанра трилър и гарнирано с причудливи фантастични артефакти, повечето плашещи, някои неразбираеми, а трети – доста полезни. Всичко това прави "Проломът" роман, който се чете на един дъх. След първите страници действието се завихря и започва да препуска с такава скорост, че човек не се усеща как "яде" страница след страница. Загадките, които надничат зад всеки ъгъл пленяват читателя и не го оставят дори за миг да се откъсне от книгата.

И ето как не чак толкоз фантастичната фантастика става добра, забавлявайки. А всъщност, ако се замислим, само махайки няколкото по-нереални момента, абстрахирайки се от артефактите и самият пролом – книгата освен всичко друго е и доста реалистична. И плашеща с това, че при дадени обстоятелства всъщност повечето хора, дори най-добрите от тях, биха реагирали по начина, по който го правят на страниците на романа.

Но да оставим търсенето на дълбочина настрана. Всеки може да намери посланието за себе си, така че нека отново поставим акцента там, където му е мястото. "Проломът" си заслужава отделеното време. Да, на места диалогът не е идеален, има един или два момента, при които, ако човек спре и се замисли, ще открие, че също не са съвсем доизкусурени. Но пък тези дребни дефекти се забелязват само ако човек се вдълбава прекалено, нещо, за което романът на Патрик Лий не му оставя особено време. Просто защото е адски грабващ, задъхан фантастичен трилър.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4961 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.