Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Реймънд Фийст: "В царството на Мрачния" (ревю) - Реймънд Фийст, Фентъзи, "Into a Dark Realm", Американска литература, Нови книги
Реймънд Фийст: "В царството на Мрачния"

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 26 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Шеговито, в разговор наскоро, нарекох Реймънд Фийст "великият рециклатор". В интерес на истината, това не е толкоз невярно, макар и да не носи отрицателна отсянка, както може да прозвучи в някои случаи. Американският автор в продължение на стотици страници и десетки книги използва общо взето едни и същи герои, махайки някои от пейзажа, добавяйки нови, но все пак част от централните персонажи остават същите, а между две съседни поредици - дори повечето. Темата му пък си остава в общи линии една едничка – борбата на доброто със злото, развита в общи линии по схемата "в началото воините на доброто нямат идея кое е то, което им бърка в джигера, малко по-малко разкриват мистерията и виждат, че отново Безименния твори простотии". И в стъпка три – сразяват слугите му.

Понякога схемата варира, а във "Войната на Мрачния", книга втора от която поредица е във фокуса на вниманието ни днес – дори големият враг. В интерес на истината това не променя кой знае колко постановката, с изключение на това, че дава на Фийст възможност да ни разведе по нови места, което не беше лоша идея предвид, че наближаваше момента да позациклим на едни и същи такива. Също така злото е станало още по-зло, нещо по правило позитивно във фентъзито и като цяло приключението – още по-забавно.

Да, именно тук излиза основният коз на американския писател. Въпреки, че лесно можем да кажем, че не твори висока литература, тъй като... след което да изброим всичките му недостатъци, няма как да му отречем факта, че пише увлекателно, историите които разказва пленяват бързо читателя, образите, които рисува бързо влизат под кожата на любителите на книгата. При това не само на фентъзито, както съм се убедил в последно време, тъй като дори хора, които са сериозно скарани със стила признават с половин дума, че "се чете", след като са излапали романчето на един дъх.

За какво иде реч във "В царството на Мрачния"? Накратко – докато Варен се вихри в ново тяло на Келеуан, Пъг е изправен пред нова, по-сериозна заплаха за Мидкемия. И за да я ликвидира му се налага да се гмурне в дълбоките води на злото и по-точно свят белязан от жестокостта, който удивително прилича на някой от неописаните от Данте още по-дълбоки кръгове на ада. Естествено, по всичко изглежда като че този път светът на добрите ни познайници е на път най-сетне да изчезне и още по-естествено – това не се случва.

Приключението обаче се вихри с пълна сила и отново като голям позитив можем да изтъкнем, че макар че е част от доста голяма картина, обрисувана в няколко хиляди страници текст, предхождащи събитията, си е съвсем самостоятелна. Фийст в две странички набързо ни разяснява, при това без да прилага именник на българските ханове, кой кум, кой сват и започва да ни разказва новата си увлекателна приказка за херцози и крале, за добро и зло, за магьосници и воини.

И всъщност си заслужава. В крайна сметка човек има нужда да се отърси от напрежението и да се позабавлява искрено с един добре написан дестилат от приключение във фентъзи стил. Ако пък не се е докосвал до създавания през годините свят на Фийст, то никога не е късно – читателя съвсем лесно би могъл да скочи във водите на безкрайното море и по средата на пътешествието. Тъй като дори книга втора от вече не знам кой номер поредица на американеца се чете съвсем безпроблемно. Аз самият започнах от третото томче на предишната. Заповядайте и вие.

--
Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (1) 4571 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.