Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Лоис Макмастър Бюджолд: "Хоризонти" (ревю) - Лоис Макмастър Бюджолд, Фентъзи, "Horizon", Американска литература, Нови книги
Лоис Макмастър Бюджолд: "Хоризонти"

Поредици: Споделящият нож

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 24 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Трудно е да се каже нещо повече от това, което е казано за предишните три книги, когато иде реч за четвърта, особено при положение, че читателят се сблъсква със стабилно развитие на историята и клонящ към нула спад в качеството. Но от друга страна е още по-трудно да се говори за един добър, увлекателен, роман. Защо? Като за начало, нямаме лукса да изброим набързо основните недостатъци. Не можем безразсъдно да разкажем сюжета, без да се притесняваме дали ще развалим удоволствието на читателя, което така или иначе надали ще възникне, по обясними причини, след което ловко да добавим малко заключителни думи в смисъл "не си давайте труда".

Така че логично идва въпроса какво бихме могли да кажем за една наистина добра книга, като "Хоризонти", която продължава по великолепен начин поредицата "Споделящият нож" на Лоис Макмастър Бюджолд. Можем да започнем с това, че романът, както и предшествениците си, стъпва на няколко опорни точки. Първата е отговорът на въпроса – може ли един човек да промени статуквото на едно разделено на две отчетливи части общество. Пропастта между фермери и езерняци изглежда толкова голяма, силата на традициите – толкова непреодолима, че отговорът е почти очевиден. Дали Даг ще го постигне и ако да – как, обаче е нещо, с което ще се наложи да се запознаете сами.

Втората основна база, на която стъпва "Хоризонти" също не е нова – любовта. Да, тя може да преодолява пропасти, но май не може да променя общества. Дали наистина обаче е така? Нормално е човек да си постави подобен въпрос, както и Бюджолд прави, давайки ни и един от вероятните му отговори. И тъй като все пак иде реч за фентъзи, а не за трактат по философия, всичко е поставено в опаковка от интригуващ сюжет, гарниран с неочаквани обрати и стегнат с панделка от наистина добър стил. Което надали може да учуди някой, имайки предвид количеството на наградите, които шестдесетгодишната американска писателка е спечелила през годините, включително четири на брой Хюго за най-добър роман - нещо, с което може да се похвали само Робърт Хайнлайн до този момент.

Но да се върнем към "Хоризонти" отправяйки взора си към персонажите. Наистина е интересно как Бюджолд успява да ни накара да ги заобичаме или намразим само с няколко щриха. Как успява да ги запази такива, каквито са дори когато се променят, под напора на обстоятелствата, при това, без да се губи реалистичното развитие на героя, динамиката на личността, без образите да губят дълбочина. Дори бих казал, че това е една от най-силните черти на всичките четири книги от "Споделящият нож". Събитията сами по себе си също са интересни, интригуващи. Във всяка от книгите има моменти, когато темпото преминава от по-бавно към бясно препускащо през страниците приключение. Това е факт. Но това, което кара читателя да продължава да чете, са по-скоро героите.

Така че, ако искате да разберете дали в крайна сметка Даг и Фаун, продължавайки да се блъскат отново и отново в стена от неразбиране, ще се откажат, ще охладнеят един към друг, дали езернякът ще улегне, ще се откаже от безумните си идеи, определено "Хоризонти" е задължително четиво. Ако обаче искате да се запознаете с една добра книга, ще се наложи да се върнете първо малко назад, тъй като от един момент насетне определено ще ви е трудно да влезете в роман от поредицата, без да сте запознати с предисторията, което е и един от малкото минуси на книгата. Но пък и четирите си заслужават и никак няма да съжалявате, тъй че – приятно четене!

Повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3709 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.