Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Demons (ревю) - Джони Капс, Джулиан Мърфи, Питър Табърн, Драма, Комедия, Сериали, Фентъзи, Зои Тапър, Крисчън Кук, М
SciFi Series: Demons

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, петък, 22 януари 2010.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

От време оно съм с две ръце за британската малоекранна фантастика. Може би защото някои от най-ранните ми спомени от телевизионния екран са свързани с "Чоки", новозеландския "Децата на Сириус" - в крайна сметка, също доминьон на Нейно Величество, или "Седморката на Блейк". А още по-вероятно, защото просто я правят по-друга. С албионския му специфичен хумор, с местната традиция да се поръбва със сериозна нишка дори най-несериозната щуротия, пък и различната перспектива, де що носи печата на БиБиСи от всички страни обикновено се гледа.

От друга страна обаче, не мога да си прехапя езика и да не призная, че британците редовно го удрят на живо плагиатство. Не, че ги съдя особено. Най-малкото, американско-канадската школа ежесезонно, че и полусезонно залива нишата с нови продукции, а на един "Доктор Кой" в края на краищата сигурно трудно се деяни. Не че не го и правят качествено в обикновения случай, най-често с цената на голяма доза, но уместна подигравка - например, какъв по-добър начин да се надсмееш над цялата мистично-здрачна истерия от една напълно сериозна паранормална драма от типа на "Да бъдеш човек", току що започнала втория си сезон, или пък да подлееш вода на политически коректните легендарно-героични фентъзита, в които Орфей се оказва негър, подбъзиквайки собствената си Артуриада в "Мерлин". Но пък все някога настъпва времето, когато удря и отката, и поименно "Демони" задължително трябва да виси като обица на ухото на британските студия.

Нека вземем "Бъфи", сменим пола на мис Съмърс и го пренесем в старата свръхестествена клоака Лондон. Това би трябвало да е забавно, и ако англичаните не се бяха опитали съвсем да докарат огледален образ на Джос Уедън, то сигурно щеше и да се получи. Силата им обаче просто не е в американския тип фантастични сапунки, и поредицата издиша за не повече от петнадесет минути - като нищо чудно, че е оцеляла за точно шест епизода.

Накратко, Люк - за своя изненада - се оказва последния наследник на фамилията Ван Хелзинг, и от училищен лигльо изведнъж прераства в ловец на паранормална сволоч. Инициатор се явява позастаряващия бивш сътрудник на татко Ван Хелзинг, Рупърт Галвин, помежду другото и американец - вероятно в отговор на всичките онези малко смешновати английски персони в американските продукции, а цялата дандания се случва съвсем преждевременно, за да има и известна конфузия. Съпътстват още сляпата Мина Харкър - същата Мина, грешка няма - с враческите си способности, както и невероятно дразнещото желаещо-да-бъде-гадже Руби. Като не бива да пропускаме и мама, която хал хабер понятие си няма, и даже стана рима.

Въобще, Бъфи та дрънка, но за сметка на което пълен провал. В интродукцията си серията грабва с жизнена музикална тема и готин CGI, който може би ще ви стимулира за един-два епизода, ако сте упорити, преди скоротечно да си намери мястото в канала. Просто неистовите опити на британците да направят лафова комедия от сценки, неподкрепени от основна история, се оказват комични сами по себе си, стига да притежавате и известна мазохистична нагласа. Хвърчат тъповати реплики, Филип Гленистър почти успява да глътне акцента си, за да сервира "цялата енчилада", а когато и анимацията отстъпва на класическите британски гумени маски, то нещата съвсем се омазват - това още при първата голяма гад, с птичия и клюн.

Жалко наистина, защото в случая говорим само и единствено за нереализиран потенциал - иначе серията дава по някой намек тук-там, че е щяла да се опита да навлезе в нишата на "Торчууд", но просто остава безкрайно далеч от категорията на уелските серии. Или с други думи - не си губете времето. Не че шест епизода са нещо много, но ви остава толкова голям и по-качествен избор, че "Демони" напълно да си заслужи забвението. И все пак - язък. Не толкова за нереализацията, винаги има по някое неуспешно шоу, колкото за BBC, и дано наистина не се впускат повече в подобни авантюри, на мястото на които да бъде излъчено нещо наистина стойностно. Както добре знаем, че умеят.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3631 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.