Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: A Serious Man (2009) (ревю) - Джоуел Коен, Итън Коен, Драма, Комедия, Адам Аркин, Джордж Уайнър, Катрин Боровитц, Ричард Кайнд, Са
A Serious Man (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010; Оскари 2010

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 10 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

A Serious Man (2009)

Братята Коен. Понякога ги наричат двуглавия режисьор и като че ли има защо - както двуглавата птица би била странно създание, така и филмите им са доволно особени. Последното важи в пълна степен и за най-новата им лента. От една страна класифицирана като драма, едновременно с това - комедия, от трета пък е по-скоро размисъл на тема несигурността в живота, дуализма и още нещо. Като изглежда именно това допълнително нещо зависи само и единствено от конкретния зрител и настроение.

Филмът ни разказва историята на професор Лари Гопник, американски евреин с изключително объркан живот, както и в известна степен тази на малкия му син. Но всъщност с изключение на няколко забавни сцени, самата основна сюжетна линия не е нищо особено. Жена му иска да го остави, в работата му изникват проблеми, или изобщо почти ежедневна фабула.

Всъщност на лентата трябва да се гледа по-скоро като на изкуство, иначе би била трудно смилаема. Защото комедийният ефект като цяло идва от начина на представянето на абсурда, дори чисто визуално. Даже особено в този смисъл. Някои сцени успяват да разсмеят дори без диалог, в други репликите идват по-скоро като помощно средство. Драматичният ефект идва от същото място. Почти няма момент, който да не излъчва несигурност, която е причината за личната драма на проф. Гопник. Тя се заключава във факта, че самият той не знае какъв човек иска да бъде и съответно не успява да реагира в ситуациите, в които е поставен. Не просто адекватно, а въобще. Което го кара постоянно да търси помощ. Но когато не знаеш кой си е трудно и да я намериш.

Всичко това идва на фона на брилянтна игра и страхотно пресъздаденият дух на времето. Първото изхожда от страхотния подбор на актьорите. Например малко режисьори биха се сетили да използват Ричърд Кайнд, познат като Лушъс от "Старгейт: Атлантида", например, за ролята на чичо Артър. А всъщност след като го види в нея, човек трудно би си представил друг актьор на негово място. Това важи в голяма степен за целия каст, но най-вече за централния персонаж, в чиято роля се вмъква Майкъл Щулбарг. Наистина страхотно представяне, което прави избора му да пресъздаде Лари неоспорим.

В резюме бихме могли само отново да отбележим, че братя Коен за пореден път успяват да смесят художественото със гледаемото, дори забавното - нещо, което рядко се отдава на режисьорите - но го правят по своя си особен начин. Тъй че препоръката си мисля че е очевидна – няма да си загубите времето с новата им лента, дори напротив. Особено ако търсите така нареченото голямо кино, а дори и инак. И все пак имайте едно наум - "A Serious Man" остава малко особняшка лента, подходяща при малко по-специфично настроение.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3582 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.