Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: It's Complicated (2009) (ревю) - Нанси Майерс, Драма, Комедия, Романтика, Алек Болдуин, Александра Уентуърт, Брус Олтман, Джон Красин
It's Complicated (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010

Автор: Ангел Генчев, неделя, 10 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Не е лесно (2009)

Няма правило, което да гласи, че щурите комедии не могат да бъдат в същото време романтични. Най-често обаче се получава точно така - дивотиите биват заделени за колежанските ленти и пародиите, където за сметка на това се леят една през друга, а романтиката заминава да си розовее някъде на юг - я с Дженифър Анистън, я със Сандра Бълок, и въобще в рамките на една немногобройна компания актьори. Е, не може да се отрече на Нанси Майерс, че не се подвежда по подобни малко криво скроени традиции, и за пореден път ни поднася истински забавен филм, който обаче в нито едно отношение не е прост.

Джейк е заможен адвокат, Джейн - собственик на сладкарски магазин. И двамата приближават шейсетте, но докато той е женен за безкрайно по-млада от него и доста секси усойница, в комплект с нервозен петгодишен син, то тя е майка на три деца, на път да напуснат семейното гнездо. Искрата, разбира се, припламва, но колко по-просто щеше да бъде всичко, ако двамата вече не споделяха двадесетгодишен брак. При това, приключил преди цяло десетилетие.

Да речем, че това е основният проблем би било като цяло вярно, но пък би означавало да пропуснем тайнствеността, секса, алкохола, тревата, сърдечните проблеми, банката за сперма, сладкишите, и въобще кавалкадата от зулуми, съпътстващи подобна необичайна афера. Безкрайно забавно е да наблюдаваш зрели хора, държащи се аха и като тийнейджъри, но още по-искрено забавлението става, когато всъщност е напълно в тона на развиващото се на екрана - в края на краищата, двамата съпреживяват (отново) именно онази емоция, събрала ги за пръв път преди повече от тридесет години.

Разбира се, усещането съвсем нямаше да бъде същото, ако не бяха самите главни действащи лица. Някои актьори просто са като хубавото вино - колкото повече години трупат зад гърба си, толкова по-добре стоят на екрана. Какво умее Мерил Стрийп едва ли е тайна за някого, и въпреки това продължава да бъде учудващо колко естествена може да бъде заслужилата актриса, независимо от ролята, която и е поверена. А изглежда и Алек Болдуин, поне откакто се преориентира към комедията - или поне във варианта на вече бивш мачо, с доста бели коси и сантиметри към орбитата на колана, но все още и част от някогашната стръв.

Не бива да се пропуска и перфектният тук поддържащ състав, сред който най-малкото изпъква ветеранът-комик Стив Мартин - макар че, трябва да призная, симпатиите ми обра младокът Джон Красински, познат почти единствено от дългогодишната телевизионна кримка "The Office". И всъщност, ако има едно единствено нещо, което леко разваля впечатлението от "Не е лесно", то е малко яловата развръзка - но, в крайна сметка, напълно в каноните на романтичната комедия.

Въобще, жизнена, естествена, доста остроумна комедия, дори с лека драматична жилка, и най-вече - с абсолютно брилянтна актьорска игра - новата лента на Нанси Майерс по право се нареди сред претендентите за предстоящите Златни Глобуси, и то в цели три категории. Сигурен съм, ще го направи и при Оскарите, а всъщност и какъв по-добър атестат за това, че напълно си заслужава да и отделите два часа от свободното си време.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4828 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.