Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Where the Wild Things Are (2009) (ревю) - Спайк Джоунс, Дейв Егерс, Драма, Приключенски, Фентъзи, Джеймс Гандолфини, Катерин О'Хара, Катрин Ки
Where the Wild Things Are (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 04 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Където бродят дивите неща (2009)

Филмирането на произведението за деца на Морис Сендак определено се нарежда измежду тежките задачи за един режисьор и сценарист. Най-вече заради малкия обем на хартиения оригинал, който предполага доста свобода, но и доста риск лентата да бъде определена като прекалено отдалечена от литературния си източник. Все пак Спайк Джоунс се захваща с тази задача и без съмнение прави една великолепна продукция за поотраснали и не чак толкоз пораснали деца.

"Където бродят дивите неща" се определя по плакати и рецензии като детски филм. С мрачните си тонове, доста истеричните сцени, включващи и не малко насилие, макар и от рафиниран тип, обаче, трудно ще се възприеме от по-малката аудитория. Затова по-скоро бих го определил като филм показващ широтата на детското въображение, лента за собствените ни материализирани страхове – при това не само онези от времето, когато сме били малки, но и днешните. Защото именно това са Ира, Джудит, Дъглас и компания.

Сюжетът иначе е доволно близко до оригинала. Макс бива наказан, при това напълно справедливо, без вечеря и бяга в измисления свят на въображението, където дивите неща го правят свой крал. Всяко от тях носи черта на самия него и така малкото момче се изправя срещу всичко онова, което му създава проблеми в семейството. За да разбере накрая, че именно то е най-важно, въпреки всичко.

Какви са позитивите на лентата, освен посланието. Страхотната игра на Макс Рекордс. Рядко се срещат деца, които са толкова дисциплинирани на екран. Да се надяваме, че няма да се похаби като други шествали из холивудските продукции. Вторият позитив е сценарият и режисурата – всичко онова което споменахме плюс доброто равномерно темпо, редуването на спокойни и почти екстравагантно истерични сцени, което постоянно поддържа напрежението и вниманието, позволявайки дори на най-незаинтересования зрител да вникне в основната идея лежаща отвъд бялото платно.

И не на последно място идва саундтрака. Рядко, много, много рядко екранното действие и музиката резонират до такава степен, че едното да издига другото на по-високо ниво. Без да бъде претенциозна и доминираща над самото киноизживяване в "Където бродят дивите неща" тя е просто перфектна, човек почти би могъл да се закълне, че сама по себе си носи допълнителен, скрит смисъл. Което естествено не е съвсем вярно, но наистина успява да подчертае това, което става на екрана по такъв един особен начин.

Естествено, както всяка лента, и "Където бродят дивите неща" не минава без негативи. На първо място в началното училище не се говори за това как слънцето ще избухне и ще погълне слънчевата система, но преди това ще сме се самоунищожили чрез... и тук следва изброяване на всякакви възможни катаклизми. Напълно излишна сцена. Има още два или три недотам изпипани момента, които спокойно можеха да отпаднат при финалното рязане и наставяне на лентата. Но в крайна сметка са достатъчно малко, така че цялостното изживяване не страда от това.

И в резюме можем само да кажем, че наистина изключително рядко човек се сблъсква с ленти с подобен емоционален заряд, които са толкова добро изживяване за цялото семейство. С изключение на най-малките, бих го препоръчал на родителите на всяко дете и най-вече на по-буйните. А за възрастните без съмнение ще бъде едно наистина приятно връщане в детството – на въображаеми крале и замъци и страшни космати неща.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 2942 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.