Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ihsahn – After (2010) (ревю) - Авангарден метъл, Ihsahn, Emperor, Нови албуми
Ihsahn – After (2010)

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, неделя, 03 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ihsahn – After
2010, Candlelight Records

Tracklist:
1. The Barren Lands; 2. A Grave Inversed; 3. After; 4. Frozen Lakes on Mars; 5. Undercurrent; 6. Austere; 7. Heavens Black Sea; 8. On the Shores

Честита Нова Година и от Вегард Свере Твеитан, известен повече като Исан, мултиинструменталист и „император” на норвежкия блек метъл. Но не очаквайте да чуете дори и намек за блек. На моменти нежен, понякога протяжен и със сигурност много сложен, това са компонентите, които поставят „Афтър” в авангарда на авангардния метъл. Което показва и естественото развитие на норвежката сцена в две основни насоки - едната към електронния звук, а другата към прогресивни музикални композиции, мода, започната доста отдавна от In the woods... и супергрупарите Arcturus.

За самия Исан това е трети солов албум, нито по-добър, нито по-лош от предишните, но достатъчно ценен сам по себе си. Трябва да сте в много особено настроение, дори концентрирани, за да можете да оцените звука, излизащ от колоните. А трябва да имате и много добра озвучителна уредба, всичко това единствено за да обхванете пълния диапазон от разнообразие на тази музика.

Вече поулегналият „император” винаги е поставял стандарти в империята си. Но докато Emperor бяха просто най-прогресивната блек метъл група на севера, а семейния му проект Peccatum разкри пълните възможности за експериментиране в екстремната музика, то в соловите му албуми прозира сериозна зрялост и хармония. И разбира се, един малък намек кой е бил движещият творчески елемент в Emperor.

Относно самия „Афтър” - прилича на саундтрак към проваления живот на един орк. Разнообразните китарни сола преобладават пред типично металните рифове, а в ритъм секцията се усеща много джаз. На места дори можете да се закълнете, че чувате саксофон. Вокалите са разпределени поравно между агресивни, типични за блек миналото на Исан, и изчистени, меланхолични. Трудно е да се открои отделна песен, главно заради целенасочената монолитност на албума, но все пак бързата Frozen lakes on Mars и джазменската Heavens Black Sea хващат ухото.

В заключение единствено можем да кажем, че пред Исан явно предстои още дълъг творчески път, в който едва ли нещо би могло да попречи на творческите му търсения. Е, сигурно има и такива, на които новото лице на норвежката сцена се струва твърде беззъбо и лишено от предишната агресия, но трябва да приемем, че това е естествената еволюция, на самата музика и на хората зад нея.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4063 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (31) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.