Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Blind Side (2009) (ревю) - Джон Ли Ханкок, Драма, Спорт, Кати Бейтс, Куинтън Арън, Лили Колинс, Рода Грифитс, Сандра Бълок, Тим
The Blind Side (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010; Оскари 2010

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 27 декември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

The Blind Side (2009)

Филм със Сандра Бълок, който не е романтична комедия, не е лигав и се отнася за доста грубия спорт, наречен американски футбол, определено звучи интригуващо. Още повече ако добавим няколко факта, че е базиран на книга, която разказва една истинска история и чуем, че всъщност самият спорт не заема чак толкова централно място. Е, лентата на режисьора Джон Ли Ханкок е именно това – една наистина добра драма, която си заслужава да се види.

Защо? От една страна заради Сандра Бълок, която не за първи път показва, че поставена в малко по-сериозна обстановка може да блести със собствена, при това ярка светлика, от друга заради шокиращите сцени от живота в гетото, от трета... Но нека почнем под ред. Освен централната женска роля, добре се справя и целият подържащ каст, но наистина отлично впечатление прави Куинтън Арън в ролята на Майкъл Оър. От една страна заради миловидната и добродушна физиономия, стояща навръх едно наистина огромно тяло, от друга заради умението да използва външния си вид за да пресъздаде правдоподобно образа си.

Дори само вида на бъдещият защитник в националната футболна асоциация може да разплаче някоя дама с по-слаби нерви, а сцените от гетото, където е израснал, и вечно друсаната му майка определено карат човек да се замисли. Върху това колко лесно е да се изгубиш в такава среда. Младежът е затворен, прави впечатление на глупав, но с малко помощ бързо успява да си повиши успеха достатъчно, че да може да влезе в колеж, макар и по спортна линия. Оказва се, че "далеч не е толкоз тъп", даже напротив. Виждаме, че ако нямаше добри хора, като семейство Тюи, щеше да свърши във вестниците, под заглавие "чернокож прострелян..."

И така стигаме до другата точка от позитивите на лентата. Показва, че има такива хора. Които биха помогнали. Естествено не дава надежда, че от утре всички ще бъдем по-добри, даже напротив – това необяснимо поведение води до не едно и две съмнения, че даже и до разследване, да не би случайно семейство Тюи всъщност да са "ловци на таланти". Да подтикват младия Оър да играе за университет по техен избор, с някаква изгода.

Има и още и още позитиви. От музиката, през доста на брой наистина сполучливи сцени, заснети от оператора. Но главното бе отбелязано. Съвсем естествено обаче лентата си има и негативи. Например бракът на героите на Макгро и Бълок е толкова изкуствен, че повече няма накъде. Тя решава да си осинови голям, почти непознат чернокож и всичко, което Шон казва е, че е трябвало да го обсъдят. Прощавайте, но хайде не скандал, но поне сериозно сдърпване трябваше да има. Ако не в този момент, то в онзи, в който Ли Ан кара съпруга си да обърне и да вземе някакво блуждаещо се хлапе, без да обсъди, без да пита. Някак прекалено спокойно е всичко, което се случва, което съвсем не описва реалния брак, дори от най-сполучливия тип.

Други подобни моменти – дал бог. Например когато Ли Ан звъни на треньора по време на мач или заплашва банда насред гетото. Всъщност дори донякъде в съвкупност всички те успяват да подразнят достатъчно човек, че да му нарушат цялостното удоволствие от лентата. Не чак толкоз, но все пак достатъчно, пък и можеха да бъдат толкова лесно избегнати, че няма как да не се споменат.

Но като цяло филмът наистина си заслужава. Една от добрите драми за тази година, едно от най-добрите филмови превъплащения на Сандра Бълок, една от лентите със спортна насоченост, която може да се гледа с удоволствие от всеки. Действително неочаквано добра комбинация.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 5022 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.