Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Invictus (2009) (ревю) - Клинт Ийстууд, Антъни Пекам, Биографичен, Драма, Лангли Къркуд, Маргьорит Уийтли, Мат Деймън, Морган
Invictus (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010; Оскари 2010

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 25 декември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Непобедим (2009)

Вече отдавна спря да бъде любопитен фактът, че Клинт Ийстууд прави стойностно кино откакто се захвана с режисурата за сметка на актьорството. Миналата година с "Подмяната", преди това с "Реката на тайните" или "Писма от Иво Джима". Така че надали е изненада, че отново намираме негова лента измежду номинираните за престижните награди "Златен глобус". Дали обаче "Непобедим" действително има място там? Отговорът изглежда еднозначен и без съмнение позитивен. Тъй като без колебание може да се каже, че това е една от най-целенасочените и разбираеми негови продукции, при това носещи необходимата доза внушение.

"Непобедим" разказва историята на Нелсън Мандела. Но не такава каквато всички познаваме - показва ни първия му мандат. Лентата улавя и пресъздава убедително духа на Южна Африка по онова време, омразата, която изглежда неизкоренима, линията разделяща обществото на две, която заплашва не да изчезне, а просто да се премести малко в посока едната половина. И разбирайки положението, в което президентът поема страната си, човек осъзнава защо по-късно печели Нобеловата награда за мир.

Интересно е и решението да се оплете политиката и ръгбито. Любим национален спорт като средство за обединяване на нацията. Само по себе си любопитно решение, на екран изглежда още по-добре. Но именно с него като че ли са свързани и негативите на "Непобедим" – появява се старият проблем на Клинт Ийстууд, да не се усеща кога прекалява с развитието на фабулата в една посока. В един момент зрителят неизбежно започва да усеща, че "спорт за един по-мирен свят" му идва в повече и иска да се върне към образа на централния персонаж, върху картината на живота в ЮАР след апартейда. И когато не го получава в необходимата степен се чувства поне малко ограбен от една предвкусвана още от първите минути художествена наслада.

Изключвайки този факт, тъй като след последните кадри човек бързо го забравя и остава по-скоро хубавото, отколкото негативното, можем да направим кратък преглед на останалите позитиви. Първият от тях е Моргън Фрийман. Чернокожият американски актьор успява дори в най-посредствените ленти да блесне поне малко. Така че далеч не е учудващо, че поставен в една добра среда прави изключителна роля. Макар че много хора имаха известни съмнения дали образът на Нелсън Мандела няма да се окаже прекалено голяма хапка дори за него, всички те отпаднаха много, много бързо.

Мат Деймън обаче е известна въпросителна. Оставя блясъка на централния персонаж, влиза добре в ролята на капитана на южноафриканския отбор по ръгби, но си мисля, че можеше да се справи и по-добре. Наистина му липсва необходимата дълбочина на героя, която да му позволи да направи нещо наистина значимо от него. Все пак вдъхва известен живот на иначе леко изкуствения екранен образ, но ми се струва, че именно в тази насока е можело да се поработи още малко. Още повече на фона на солидната концентрация върху спорта в цялата лента.

В заключение можем само отново да повторим, че "Непобедим" е една от най-добрите ленти на Клинт Ийстууд и наистина си заслужава отделеното време. Наистина, както всяко човешко творение има недостатъци, някои дори прехвърлящи определението незначителни, но не чак толкова дразнещи, че да нарушат цялостното удоволствие от лентата. Тъй че препоръката е ясна – вижте го, няма да съжалявате.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 2876 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.