Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: El lince perdido (2008) (ревю) - Мануел Сицилия, Раул Гарсия, Хосе Мачука, Анимация, Детско-юношески, Комедия, Абрахам Агилар, Беатри
El lince perdido (2008)

Автор: Ангел Марчевски, вторник, 22 декември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Избягалият рис" / "Missing Lynx" (2008)

По традиция, мнозинството компютърно генерирани 3D анимации са дело на ограничен кръг, много добре познати компании. Всяка от тях със собствен стил, от който рано или късно човек се отегчава. В не толкова далечната 2008 г. обаче, испанците от Кандор Графикс донякъде разбиха хегемонията, покорявайки екраните и детските сърца с филмчето "El lince perdido" - иначе, "Missing lynx" ("Избягалият рис").

В него, накратко, иде реч за приключенията на рисчето Феликс и неговите дружки, кротко обитаващи своя резерват, докато в един момент не биват отвлечени от безскрупулен ловец, с цел да бъдат доставени на някакъв милионер - който пък иска да създаде свой собствен Ноев ковчег. Компанията на Феликс, разбира се, след много перипетии, в крайна сметка осуетява плановете им, спасявайки животинките нерадостно затворничество.

Най-известното име, свързано с произведението е, това на Антонио Бандерас, който се подвизава като продуцент. Иначе, филмчето пожъна подобаващи резултати, въпреки ниския си бюджет, и още повече - въпреки странното впечатление, което оставя на места. Едно на ръка, пак ще спомена, анимацията, а и донякъде сценарият, видимо се различават от тези на Дисни/Пиксар и компания, което обаче се оказва нож с две остриета – веднъж получаваме нужното разнообразие, но втори път се усеща, че нещо в крайна сметка „не е в ред”. Липсват изтърканите, но понякога забавни „остроумни” реплики, героите се движат трескаво, а на диалозите им липсва дълбочина. Човек остава с впечатлението, че актьорите закъсняват за някъде, затова гледат да си изрекат репликите възможно най-бързичко. Виждат се и слепи петна в развитието на историята, а всичко става някакси от самосебеси.

Но пък има и добри страни. На самите персонажи не им липсва огригиналност. Отсъстват и класическите строго отрицателни герои, с изключение най-вече на ловеца. Във филмчето се промъква идеята, че животните в плен всъщност не са дотам ощетени, като се имат предвид опасностите, които ги дебнат на свобода, и възможността целият вид да изчезне. А помежду другото, режисьорите са прокарали и идеята за рециклирането на отпадъци, придавайки още по-силна еко-жилка.

Като цяло филмчето е възпитателно за младите умове. Самата атмосфера и пейзажите също са красиви и романтични, без да се утежняват или претрупват с детайли. Хуморът е доста специфичен, може да не се хареса на всеки, но поне не е елементарен, и би се харесал не само на подрастващите. И това, което ме шокира из коментарите из виртуалното пространство бе фактът, че множество хора - и не говоря за децата - си нямат и на идея що за животно е рисът, оприличавайки го на поредното лъвче или пък тигър. Но като се замисли човек, вече почти всеки животински вид на земята е бил вкаран в поредната модерна анимация, затова смятам, че решението главния герой да е рисче е справедливо.

"Missing Lynx" доста успешно се конкурира с други произведения от жанра, като "Finding Nemo", "Happy Feet" и подобните тям животински анимацийки. Е, няма да се разбиете от смях както с култовата катерица от "Ice Age", но резултатът е съвсем гледаем, а и с разнообразието, което добавя, се превръща в още по-приятно забавление.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 3094 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.