Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Young Victoria (2009) (ревю) - Жан-Марк Вале, Джулиан Фелоус, Драма, Исторически филми, Романтика, Джим Броудбент, Джулиан Глоувър,
The Young Victoria (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010; Оскари 2010

Автор: Ангел Генчев, вторник, 24 ноември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Младата Виктория (2009)

С подобно заглавие, поредната британска историческа екранизация по-скоро обещава костюмна романтика, и то въпреки факта, че кралица Виктория е възможно най-далеч от случайна личност от не чак толкова далечното минало, известна в доста определено амплоа и дала името си на цяла епоха от съществуването на своята страна. И може би именно в този ред на мисли, "Младата Виктория" се оказва доста приятна изненада. Наистина, романтичната жилка не е несъществена, с основен фокус продължителния и доста своеобразен флирт между бъдещата императрица и белгийския принц Алберт, но същата се оказва доста интелигентно вплетена в паяжината от политически интриги, съпътстващи възкачването и на трона и първите години от нейното управление, така че фактически лентата да бъде любопитна и като исторически филм, привличайки поне до известна степен не само с пищните одеяния и красивите паркове на Англия.

А положението на Албиона през онези години наистина е малко особено. Племенница на вече доста възрастния Уилям IV, самата Виктория е единствен директен наследник на британската корона, но пък невръстната и възраст я поставя в центъра на сложна игра на влияние, и то с голямо количество заинтересовани страни. От една страна нейната майка, Дукесата на Кент, и нейния съветник Джон Конрой, целящи регентство, от друга - белгийския крал Леополд, стремящ се да затвърди позицията на Сакс-Кобург-Готите в Европа, а в частност стабилитета на собствения си трон, от трета - самия Уилям, намиращ се в далеч не дружелюбни отношения с местните си роднини. Като, естествено, картината се допълва и от двете водещи политически партии, торите и вигите, търсещи да извлекат максимална полза от благоразположението на новия монарх. А именно последното, всъщност, успява да доведе дори до парламентарна криза в първите години от владичеството на Виктория, благодарение на машинациите на ловкия премиер-министър и близък неин съветник, лорд Мелбърн.

Практически, между тези основни моменти, събрани в едва десетилетие, съумява да балансира и "Младата Виктория", което определено заслужава адмирации, макар че - неизбежно - го прави за сметка на известна детайлност и на места дълбочината осезаемо отсъства, а отделни епизоди са може би малко по-схематични от необходимото. Не могат да не се отбележат и някои исторически неточности, като може би най-ярко е раняването на Алберт при опита за покушение срещу кралицата - нещо, което не се е случвало, но очевидно е добавено с цел подчертаване на отношенията между двамата и като цяло може да бъде пренебрегнато, както всъщност и останалите подобни моменти. По-важното е, че нито едното, нито другото разваля прекомерно иначе приятното впечатление от филма, пък и в крайна сметка, за да бъде изцяло акуратно и подробно, действието сигурно би заело две или трисерийна продукция.

Едва ли се налага изрично да се споменава пищността на продукцията, по-скоро заслужава да се отбележи добрата кинематография, съчетана с добре подбран актьорски състав, при това представящ се цялостно на доста високо ниво - като, естествено, овациите основно отиват при Емили Блънт (Виктория), Рупърт Френд (Алберт) и Пол Бетани (Мелбърн) в основните роли. И като цяло, ако харесвате исторически филми, британската продукция има достатъчно какво да ви предложи, и едва ли бихте съжалявали, ако и отделите два часа свободно време.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3914 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.