Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Мъдростта на растенията: Маслина (статия) - Ботаника, История, Любопитно, Маслини
Мъдростта на растенията: Маслина

Поредици: Мъдростта на растенията

Автор: Илиана Т. Илиева - Дъбова, неделя, 08 ноември 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Изключителните качества на маслината и отрежат достойно място в символната система на древността и съвремието. Това дърво е един от най-рано култивираните растителни видове от човека.

Културната маслина вероятно произхожда от златистата маслина в северна Африка. Култивирана е в зоната на Близкия Изток много преди нашата ера. От там се разпространява из цялото Средиземноморие, а по-късно и в други райони на планетата. Родът на маслината включва 20 вида, обхващащи предимно тропичните и субтропичните части на Стария свят.

Маслината е вечнозелено дърво или храст, който достига до 10 метра височина. Най-известният вид е европейската маслина. Растението започва да плодоноси след третата-четвъртата година и се размножава посредством резници. Едно дърво дава средно около 20 кг плод. Събирането се извършва ръчно (най-висококачествената продукция) или с помощта на машини. Принципът на действие на маслиносъбирачките е интересен - силно вибриране на ствола или по-едрите клони "събаря" плодчетата.

Маслината е дълголетник сред подните растения. На остров Корсика и в Алжир има дървета на възраст повече от 2000 години. От групата на вечнозелените средиземноморски растения маслината е най-студоустойчива - възрастните дървета могат да издържат на кратковременни понижения на температурата до -18⁰.

Това дърво е особено жизнено и жилаво. Корените му се впиват дълбоко в земята и е много трудно да се унищожи. Дори поразено от гръм, то продължава да се развива.
В плода на маслината се съдържа около 40% ароматно витаминозно масло. Още древните хора в Египет и остров Крит го извличали от малките плодове по начин малко различаващ се от днешния. Променила се е само технологията, но не и принципа на производство на зехтин (маслиново масло).

Хранителните качества на маслината и зехтина са широко известни. Плодът, листата и маслото на растението се използват както в кулинарията, така и в козметиката и за лекуване на някои заболявания.

Маслината е знак на мира. Когато Ной пуснал гълъб от кораба, който построил по поръка на Бог, птицата се върнала с маслиново клонче в човката – водите на Потопа се оттегляли от сушата и човешкия род можел да се възроди. Според Библията Исус се молел в Гетсиманската градина под клоните на маслинови дървета. Християните дълбоко вярват, че тези дървета са живи до ден днешен.

За древните египтяни маслината била свещено дърво. Почитали я като символ на мъдрост и зрялост, за тях била знак на справедливостта.

Тя е свещено растение и за древните елини. Свещената гора на Олимпия била маслинова. От дървесината на растението са изработвани изображения на боговете. Древните гърци украсявали с венци от маслинови клонки главите на олимпийските шампиони. За елините маслината символизира мира и благополучието. Интересна е легендата за даване името на града Атина, която е свързана с това растение. Според древния мит, между Посейдон, бога на морето и Атина, богинята на мъдростта, се разгорял спор кой от тях да даде името си на областта Атика и главния му град. Повелителят на боговете Зевс наредил всеки да даде на жителите на оспорваната територия дар и в зависимост от неговата полезност, хората сами да направят своя избор. Посейдон създал солен извор и от неговите води се появило чудно животно – прекрасен кон. Атина сътворила сладък извор и от него израснало маслиново дърво. Хората предпочели дара на Зевсовата дъщеря. Богът на морските стихии не се разсърдил на атиняните и приел техния избор. От този момент маслината символизира помиряването и безсмъртието. Древните елини свързвали това растение с плодовитостта. Маслината е дървото на Зевс, Атина и Аполон.

Заслужава внимание факта, че от клона на една маслина Херакъл (Херкулес) направил любимия си боздуган. В този случай маслината се свързва с победата над враговете.

В Древен Рим маслиновите клони са знак на богинята на мира Пакс. По време на триумф, когато по улуците на Рим дефилирали победоносните армии, войниците носели маслинови клонки в чест на победата и на богиня Атина (Минерва). Когато се изпращали пратеници да молят за мир или защита, носели вейки от маслина, привързани с панделки.

Маслото, добивано от плода на дървото винаги е било високо ценено и се е ползвало при церемониите на миропомазване на крале, свещеници и болни. Яков излива маслиново масло (зехтин) върху камъка на Бет-Ил след като му се явила стълбата към небето. Термина “Месия” (“Спасител”) означава на еврейски “Помазан”. Маслиновота масло се прилагало и при обработването на рани, както засвидетелства и притчата за добрия самарянин.

В християнската традиция се назовава “елей” сместа от чист зехтин и ароматни есенции. Използва се в редица ритуали на църквата – кръщаване, конфирмация, ръкополагане на свещеници, даване на последно причастие. От VII век използването на елей се употребява и при церемонията на миропомазване на кралските особи по време на коронация.

В ислямската култура маслината и смокинята са дървета от Райските градини.


Допадна ли ви този материал? (20) (0) 9707 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.