Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Свинският грип – митове и легенди (статия) - Биология, Медицина, Грип, Инфлуенца, Свински грип
Свинският грип – митове и легенди

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, петък, 06 ноември 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В последните няколко години започна да се създава истерия около нови, смъртоносни суперинфекции, които предизвикват пандемии и застрашават бъднините на човечеството. Преди няколко години беше САРС, сега на дневен ред е свинския грип, догодина - не знам, може би рибешкия. Откъде обаче идват тези наименования и наистина ли трябва да изпадаме в истерия всеки път когато някой се изкашля в автобуса?

Какво е грип?

Грипните заболявания са стари познайници на човечеството. И макар в съвременния свят да сме свикнали да ги лекуваме с домашни илачи и да ги неглижираме и изкарваме на крак, те статистически са основна причина за смъртност. Причиняват се от РНКови вируси от семейството на инфлуенца вирусите или ортомиксовируси и нямат много общо със заболяването, наричано настинка, чиито причинител са риновируси и протича много по-леко. Е, започвайки с настинка, човешкият организъм става много по-податлив на съпътстващи инфекции, в това число грип и като черешка на тортата - бактериални инфекции.

От грип боледуват почти всички бозайници, най-вече хора, свине и коне, много птици и дори риби. Което не значи, че вирусите свободно се пренасят от един вид на друг, а много от тях са строго специфични за даден вид. По законите на всеобщата гадост обаче, ако вирус от едно животно попадне в друг вид обикновено намира напълно непригодена имунна система и прави много бели.

Пътят за разпространение на грипните вируси е въздушно-капков, или иначе казано, изкашляния секрет се диспергира във въздуха и зрелите вирусни частици в него си търсят нов гостоприемник. Или умират. Като правило вирусите са много чувствителни на тема външна среда и загиват много бързо, ако не попаднат в подходящи условия. Затова маските помагат, донякъде.

Симтомите са ясни почти на всички. Кашлица, хрема, висока температура, при по-агресивните типове също главоболие, болки в мускулите и естествено любимото ми - общ дискомфорт. Усложненията, предизвикани главно от съпътстващи бактериални инфекции, могат да стигнат до смъртоносни пневмонии и менингити.

Какво е свински грип?

Ами най-общо свински грип е грип по свинете. Може да принадлежи към тип А или тип С инфлуенца вируси, като конкретно настоящия проблем е от тип А. Говорим си за нов H1N1 вирус, който вероятно наистина е пренесен от прасе на човек, но огромният проблем не е в свинете, а в потенциала му да се пренася от човек на човек. Така че яжте свинско на воля, няма никакъв проблем.

Като почна да се говори за супер-вирус, H1N1/09 притежава гени на три свински, един птичи и един човешки инфлуенца вирус, но това не е нещо ненормално за грипните вируси, затова и не може да става и дума за биологично оръжие, мутант, създаден от луди учени и изпуснат в природата и други подобни журналистически бомби. Просто нормалната еволюция на грипните вируси за пореден път ни изненада неприятно. Лошото е, че вирусът има потенциал да се разпространява и в други животни, като например птици, което силно облекчава разпространението му по земното кълбо. А, да, домашната ви котка също не е застрахована.

Абревиатурата H1N1 идва от строежа на белтъчната обвивка на вируса, съответно от двата повърхностни белтъка хемаглутинин и невраминидаза, които имат отношение към самия процес на заразяване. Притеснителното е, че подобен е бил и вурисът на испанската треска, отнел 40 милиона човешки живота през двайсетте години на миналия век.

Толкова ли е смъртоносен H1N1/09?

Да, наистина новият щам е доста агресивен и води до по-сериозни усложнения. Но има много фактори, които определят това. Застрашени са основно хора с хронични заболявания и отслабена имунна система, деца и възрастни. Има и генетични фактори. Докато при някои заболяването протича почти незабележимо, при други положението е много по-тежко. Но, статистически, сезонните грипни инфекции в световен мащаб заразяват средно до един милиард души, от които между 250 000 и 500 000 са с фатален изход. В сравнение с тази статистика свинския грип за момента е доброто момче.

В крайна сметка мерките, които се взимат не трябва да са много по-различни от тези, които взимаме и срещу обикновените грипни инфекции. В основата на превенцията е „правилното хранене”, приема на витамини и особено на витамин С, добрата хигиена и избягване на банални настинки, които евентуално да прераснат в нещо по-сериозно. В условията на грипна епидемия също е желателно да избягваме големи струпвания на хора, а ако самите ние сме болни, да имаме малко колегиално самосъзнание и да си останем вкъщи.

Освен това, особено при по-тежки случаи е задължително да се потърси лекарска помощ. Често лечението е индивидуално и зависи от много неща. Антибиотиците, дебело подчертавам, се изписват за съпътстващите бактериални инфекции, които може да са много различни. Антивирусни препарати има малко, скъпи са и най-общо казано с дискусионен ефект. Затова основното е да се помогне на организма сам да се справи с инфекцията и да се предотвратят потенциални усложнения. Мерките при свинския и при всеки останал грип са общо взето сходни, поради което не е необходимо да се натискате за сложни и скъпоструващи анализи за установяване на точния щам.

И накрая няколко думи за ваксините. За разлика от повечето други вируси инфлуенца вирусите имат огромен потенциал за мутации, поради което дори теоретично е невъзможно да се изготви универсална ваксина. Достъпните препарати са плод на дълги проучвания относно това кои точно щамове ще са актуални през настоящата година и покриват да кажем 40 различни грипни вируса. Което не ви дава гаранция, че няма да се разболеете от 41вия. Част от огромната истерия около свинския грип се състои точно в това, че не беше предвиден.


Допадна ли ви този материал? (15) (0) 4280 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (16) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.