Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джак Уайт: "Знаме на честта" (ревю) - Джак Уайт, Исторически роман, "Standard of Honor", Американска литература, Нови книги
Джак Уайт: "Знаме на честта"

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 28 октомври 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Напоследък понашумяха книгите за тамплиери, хоспиталиери и въобще всичко базирано на някакви църковни тайни и не чак толкова тайни общества, и в този дух още в увода бих препоръчал на читателя, любител на подобни литературни произведения, да се запознае със "Знаме на честта" на Джак Уайт. Дори най-малкото защото е значително по-историческа от повечето подобни издания, и е базирана върху къде достоверни, къде по-спекулативни, но все пак налични източници. Като тук е моментът да уточним, че фабулата, въпреки всичко, е почти изцяло художествена измислица и клони към приключенското.

След подобен увод, няма как да не кажем, че Джак Уайт доказа за пореден път, че може да пише интересни, ако не и грабващо романи, донякъде в стил Александър Дюма, донякъде в стил Морис Дрюон - с историята служеща като фон и любопитните, запомнящи се образи, потопени в една романтична обстановка, каквото е времето на рицари, саби и Ричард Лъвското сърце. В този ред на мисли, "Знаме на честта" определено е книга, която ще се хареса не само на масовия читател, но и на любителя на добрата литература. Написана с вкус, стил и изящество, тя грабва въображението с множество детайли и неповторим дух. Въпреки, че последният е постиган от не един автор, канадецът от шотландски произход допринася със своя уникален почерк - създавайки наистина особена и по-различна атмосфера, граничеща със скандала, без да прехвърля тази граница, и същевременно без да дразни.

Въпреки че историята на тамплиерите по принцип е обгърната от достатъчно измислици, Уайт до известна степен стъпва на легенда, широко разпространена в Шотландия, добила популярност през осемнадесети век - така че можем спокойно да заключим, че все пак авторът е вложил достатъчно усилие, за да не изглежда романът му като пълна фантасмагория. И дори бележките, които е приложил към прозата си, показват познанията му за епохата и нейните основни действащи лица, при това препредадени със съответните изразни средства и понятия за човешко достойнство.

С други думи, за читателя може би би било интересно да научи, че "сир" в онази епоха не е било обръщение към краля, а към всеки един голям васал или дори земевладелец. И че по времето на Лъвското сърце подобна нация като френската е съществувала в доста ограничен регион на настояща Франция. Самата история иначе е относително проста - започва с рицар-тамплиер, член на тайно братство към тайното братство, иначе казано Братството на Сион, и продължава с развитието на същата история в термините на организацията на небезизвестния поход на още по-небезизвестния брат на принц Джон.

Робин Худ за съжаление го няма, но книгата е достатъчно забавна и интересна за четене, без да е безсъдържателна, че да грабне вниманието на читателя. Дори само и с атмосферата си веднага изпъква като единия от заслужаващите вниманието на любителя на добрата книга романи. А ако трябва да бъдем честни, в настоящия век, приличният дори исторически роман е достатъчно голяма рядкост, та да обърнем гръб на не единичните спекулации и доста спорни моменти, и да приемем "Знаме на честта" за не задължително, но достатъчно препоръчително четиво.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3168 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.