Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джулиет Маккена: "The Assassin's Edge" (ревю) - Джулиет Маккена, Фентъзи, Английска литература
Джулиет Маккена: "The Assassin's Edge"

Автор: Васил Тосков, неделя, 20 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

The Assassin’s Edge е последният том от Историите от Ейнарин и тук главна мисия на авторката се състои в това да завърши поредицата си по възможно най-добрия начин. Което само по себе си не е лесно, но пък Джулиет Маккена има богат свят, населен с цяла плеяда от герои, от който да черпи вдъхновение. Е, нека сега да видим какво се случва с историята и по-специално, с персонажите в тази последна част и доколко писателката се е справила с предизвикателството да завърши подобаващо „Историите”.

Главните герои Ливак и Ришад трябва да се изправят за последен път срещу жестоките Елиетими и отново са подкрепени от сподвижниците си, сред които са Темар, Шив, Усара и други познати лица от предишните книги. Тук те вече не играят по свирката на някакъв господар като наемници, а се бият с меч и магия от интереса на Келаринската колония, в която са се установили и в която възнамеряват да прекарат дълги и щастливи години. Точно както по приказките.

Но по правило се появява проблем. В нашия случай това е учудващата и притеснителна липса на транспортни кораби, прехвърлящи така нужните на колонистите провизии за тяхното оцеляване. И когато се оказва, че старите врагове дърпат конците на тази нова конспирация срещу Келарин, главните герои се чувстват задължени да се справят веднъж и завинаги с тази заплаха.

Няма да се впускам в големи подробности около сюжета на книгата, тъй като в предишните ревюта се стремях да разкривам колкото се може по-малко и сега не би било коректно да преразказвам историята, измислена от Джулиет Маккена и достигнала да нас чрез петтомната й поредица. Все пак, както добре знаем, краят е подобаващо щастлив и последната книга не разочарова по нито един параграф от изискванията за епично фентъзи. Може би в сравнение с лекия политически трилър, който представляваше предишната част, бях с по-различни очаквания, но The Assassin’s Edge се показва като достойна финална част и не бих казал, че съжалявам за времето, прекарано с петте книги на госпожа Маккена.

Романът е, подобно на предшествениците си, изобилен откъм описания, но това въобще не пречи, даже допринася за една по-автентична атмосфера. Пирати, магия и древен народ, притежаващ тайно познание - само част от сюжетните линии, подплатени с една безкрайна борба за надмощие. Джулиет Маккена и тук е останала вярна на изпитаната формула и макар и добре позната, в петата част виждаме и нови щрихи от света, които допълват доста добре досега известните ни факти за Ейнарин.

В заключение, в The Assassin’s Edge достойно е защитена честта на предишните части и няма причина да не се забавлявате с тази непретенциозна поредица. А и аз силно се надявам, че все някога "Историите" ще бъдат напълно издадени и на родния пазар.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 2889 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.