Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Blade Runner (1982) (ревю) - Ридли Скот, Дейвид Пийпълс, Хемптън Финчер, Научна фантастика, Рутгер Хауър, Харисън Форд, Шон Йънг,
Blade Runner (1982)

Автор: Димитър Грозданов, неделя, 20 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

За да се превърне една творба във вечно изкуство, било то музика, кино или литература, тя трябва да издържи един наистина съществен тест – този на времето. Вечни са само тези произведения, които не губят смисъла или очарованието си в очите на следващите поколения. Успеят ли, превръщат се в легенда. В противен случай – прах при прахта.

Blade Runner е символ-верую на много фенове на фантастиката. Той наистина е легенда и това не е случайно. Някои аспекти на филма са дотам големи, че продукцията с лекота засенчва не само съвременниците си, но и голяма част от днешните представители на жанра. Преди всичко останало, лентата има свое, неповторимо излъчване. Въпреки някои недостатъци, този чар я прави задължителна за всички киномани.

Първото, което прави впечатление във филма, е уникалната визия. Изключително детайлна, мрачна, красива и цялостна, обстановката в „Блейд Рънър” поглъща зрителя. Брилянтната работа на Ридли Скот зад режисьорския пулт допринася не малко за това. Бидейки съвременник на друга голяма фантастична поредица – „Междузвездни войни” – филмът категорично превъзхожда последната във всяко отношение, с лекота засрамва и продукциите от последните няколко години. Футуристичната атмосфера с ретро привкус (стил, станал известен по-късно като future noir) вдъхновява много и различни по жанр творби и превръща лентата в истински култ.

Второто, разбира се, е музиката на Вангелис. Тук едва ли има нужда от излишен коментар и все пак шепа суперлативи не са излишни. Великолепна, дълбока, магнетична, вписваща се идеално в случващото се, подчертаваща и допълваща цялостното излъчване на „Блейд Рънър”. Филмът просто нямаше да е същият без нея. Дори само визията и саундтракът превръщат лентата в своебразно произведение на изкуството, което трябва да се види.

Режисура, сценография и музика обаче поставят летвата на продукцията толкова високо, че сюжетът и актьорите уви не успяват да я прескочат или поне достигнат. Историята е базирана на творбата на Филип К. Дик - Do Androids Dream of Electric Sheep? (приела при изданието си у нас името „Беглец по острието” поради популярността на филма по нашите земи - знам, няма такива животни като някои от българските преводачи). Сюжетът се опитва да бъде задълбочен и донякъде успява, както ще изтъкнат много от големите почитатели на филма. Идеята за изкуствено създадените хора и могат ли те да имат чувства и мисли дори не е толкова изтъркана за времето си – да, сега имаме силоните в Battlestar Galactica, гледали сме „Изкуствен интелект” на Спилбърг, даже и последния „Терминатор” се заигра с подобна нишка, но никой от тях не е съществувал през 1982. При цялото ми уважение към тези плюсове на „Блейд Рънър”, сюжетът е някак твърде накъсан и понякога изглежда сглобен, а не като една завършена или поне плавно преливаща се история. Изборът на Харисън Форд за главната роля не помага особено да се изгради едно наистина разтърсващо изживяване. Не ме разбирайте погрешно, харесвам страшно много Харисън, той е изключително харизматичен и запомнящ се актьор и не мога да си представя „Междузвездни войни” или „Индиана Джоунс” без него. Но той просто не е човекът, който да се превърне в основа на един филм с толкова философска насоченост. Същото важи и за останалата част от състава – никой не развива потенциала на ролята си напълно – нито Рутгер Хауър, нито Дарил Хана, нито Шен Янг правят достатъчно убедителни изпълнения. Това, в комбинация с пунктирания сюжет, който не им дава достатъчно място да се разгърнат, и бавно течащото действие безспорно отнемат част от възможностите на лентата, без разбира се този факт да я обезличава или обезценява. "Блейд Рънър" в никакъв случай не е безинтересен или досаден, а историята ни поднася няколко интригуващи скрити въпроси, отговорът на които зрителят трябва да потърси сам.

Макар и номиниран с два Оскара, подплатен с популярен състав и създал впоследствие огромна маса от последователи, доразвила сюжета с нови книги, комикси и видео игри, филмът всъщност така и не става истински хит и регистрира финансов провал в Северна Америка. Не така стоят нещата в останалия свят. Атмосферата на „Блейд Рънър” вдъхновява много хора, сред тях създателите на „новата” Battlestar Galactica – Дейвид Айк и Роналд Мур, игри като Deus ex, Syndicate и Perfect Dark и прочие, и прочие.

Въпреки недостатъците си, класиката си остава класика. Ако все още не сте гледали един от най-великите sci-fi филми на всички времена, крайно време е да го направите. Един голям режисьор и един невероятен композитор ви поднасят незабравима атмосфера. Приемете тяхното предложение и се насладете на един добър филм.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3146 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.