Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джулиет Маккена: "The Warrior’s Bond" (ревю) - Джулиет Маккена, Фентъзи, "The Warrior’s Bond", Английска литература
Джулиет Маккена: "The Warrior’s Bond"

Автор: Васил Тосков, четвъртък, 17 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Съвсем в духа на предишните книги, и в тази има смяна на първото лице. Тук главен герой е Ришад, тормалинският воин, любовникът на чаровната крадла Ливак, която в предишния том се отдаде на изследвания из земите на древните народи.

Авторката този път ни запраща на юг, около Ветрен нос, където необезспокоявани бушуват не само бури. Въпреки че е заклет боец в чужд дом, Ришад се чувства разкъсван между дългът и приятелството с младия благородник Темар Д’Алсенин, особено след появата на първия кораб от Келарин - колонията на древните тормалинци, събудени от магически сън. И докато проблемите сякаш следват колонистите там, където акостират, то откраднатата стока ще бъде най-малкият им проблем.

Злите езици не спят и скоро мрежи от лъжи са пуснати около Темар и Ришад, като заплашват да ги унищожат. Смъртоносни опасности и битки следват героите на всяка крачка. Опонентите не питат, но определено не биха могли да изберат по-лош момент. Взривоопасната ситуация може да се възпламени от една грешна дума или фраза, а преследването на ефимерни врагове изпива допълнително силите на героите.

В тази книга Джулиет Маккена е прехвърлила читателите си на политическата дъска, където стотици очи търсят и очакват грешния ход на персонажите. В такава ситуация е въвлечен Темар, който като представител на интересите на колонията е застрашен от опити за покушение. В такава ситуация Ришад ще трябва да се изправи срещу стари и нови врагове, като в същото време се стреми да спаси кожата на новия си приятел и повереник, а и да опази достойнството на Дома, в който е заклет.

„The Warrior’s Bond” е четвъртата част от поредицата „Истории от Ейнарин” и вече се усеща приближаването на решителния сблъсък в последната книга. Наглед лишеният от действие сюжет е напрегнат, интригуващ и представлява добро завръщане към втората книга, с главен герой Ришад. Някои от персонажите се лутат из грешните пътища; други се опитват да изпълнят необходимото; трети са водени от желание за власт и знание. Като резултат имаме силни, решени на всичко герои, които не се спират пред нищо.

Много се радвам, че Джулиет Маккена е решила да „постави” четвъртия том по този начин – с разкриване на политическата ситуация в Тормалин тя изследва в по-голяма дълбочина света на Ейнарин. С детайли, които само допринасят за атмосферата, авторката описва, анализира и вади заключения от името на героите си. „The Warrior’s Bond” според мен е съвсем по петите на първите две книги. Спокойно мога да кажа, че Джулиет Маккена за пореден път се е справила много добре със задачата си.

На някои отделянето на цяла книга на дворцови интриги, тоалети и етикет може да им се стори ненужно, но според мен с свеж полъх и отдих от комарджийските изблици на Ливак. „The Warrior’s Bond” в сегашния си вид прилича поразително на роман за мускетари, с развяваните благороднически фусти, лъжите и сплетните, които обкръжават главните герои. А дали си имаме и дърпащ конците Ришельо?


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 3797 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.