Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Блиц ревю: Scribblenauts (Nintendo DS) (ревю) - 5th Cell, Warner Bros. Interactive Entertainment, Екшън, Пъзел
Блиц ревю: Scribblenauts (Nintendo DS)

Автор: Димитър Грозданов, четвъртък, 17 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Да си го кажем направо – откакто гейм индустрията започна да работи с холивудски бюджети, компаниите решиха да наблегнат най-вече на продължения на изпитани марки, вместо да рискуват с оригинални идеи. Нови концепции се появяват най-вече чрез онлайн дистрибуция (PopCap Games разпространяват не малко игри по този начин) или на далеч по-евтините за разработка джобни платформи – iPhone, Playstation Portable и Nintendo DS. Тъкмо такова заглавие е Scribblenauts, глътка свеж въздух в един геймърски свят, обладан от идеята за игра, чието реално име трябваше да е следното - Call of Duty 6: Modern Warfare 2.

Какво представлява Scribblenauts?

В играта ще поемете ролята на симпатичен младеж – Максуел - въоръжен със специална шапка, лист и дневник. След кратко обучение, той се превръща в истински Scribblenaut, който има възможността да превръща написаните в тефтерчето думи в истински предмети, които трябва да му помогнат в задачите, с които ще трябва да се справи. Оригиналната идея на играта й спечели няколко награди “Best of E3”, превръщайки я в първото портативно заглавие, удостоено с подобна чест.

Графика

Без да може да ви удиви с възможностите си, имайки в предвид бюджетните ограничения и платформата, за която се разработва, Scribblenauts притежава наистина очарователна визия, която ще ви грабне с характерния си стил и няма да ви разочарова, стига графиката да не е всичко, което ви интересува в една игра.

Звук

В играта липсват озвучени диалози, но пък такива поначало почти няма. Повечето животни и хора издават подходящи звуци и авторите определено са се постарали в това отношение. Перлата при звука обаче безспорно е саундтракът, който не само се вписва по великолепен начин в атмосферата, но и е изключително весел, приятен, разнообразен и запомнящ се.

Геймплей
Това което превръща Scribblenauts в същински бисер на съвременната геймсцена е тъкмо начина на игра. Тук уви се крие и единственият недостатък на заглавието, но всичко по реда си. Играта има два основни режима – в първия ще трябва да разрешите различни главоблъсканици, отговора на всяка от която ще ви донесе по една от безценните в света на Драсконавтите Старити (звезди). Във втория, въпросната звезда ще бъде поставена на труднодостъпно място и ваша единствена задача ще е да намерите начин да я достигнете. Според изтекла в мрежата информация играта съдържа речник от над 23 000 думи, а според разработчиците този брой е дори по-голям – възможностите, които ви дава заглавието са наистина огромни, а граница е само собственото ви въображение.

Нека да ви дам прост пример, за да не изглеждат нещата толкова абстрактни. Да предположим, че трябва да достигнете звезда, разположена на висок хълм. Дали ще се изкатерите с помощта на въже, или просто ще се хачите на вертолет/балон/самолет и ще отлетите до там е ваш избор.

По обясними причини, присъстват най-вече съществителни думи, липсват всички термини, които са обект на авторски права, вулгарни са или предсталвяват имена – лични или на обекти (макар тук да има сериозни изключения). Поне според мен обаче, това не е никакъв проблем, а напротив – поощрява въображението ви още повече. Още по-хубаво е, че някои от тези думи влизат във взаимоотношения помежду си – създайте котка и мишка и вижте последствията. Подобни експерименти буквално ще изядат часове от времето ви, но пък ще ви дадат възможност да видите резултата от битката между свещеник и демон да речем. Или пък рокер въоръжен с базука и извънземно с бластер.

Играта все пак страда от един проблем, който макар да не е непредеолим или пък дотам развалящ изживяването, не е и толкова малък, за да бъде пропуснат. Контролът е труден и леко недоклатен на моменти. Всичко се извършва чрез чувствителния на докосване екран – както движението на героя, така и работата с различните предмети. От време се случваше да пратя Максуел директно в някоя пропаст, защото не успявах да уцеля някой от по-дребните предмети или просто правех неволно движение. Този недостатък се преживява, но определено ще ви подразни сериозно на моменти и тук създателите от 5th Cell трябваше да поработят повече.

Продължителност и преиграване

На практика безкрайни. Играта разполага с десет свята, всеки с по приблизително двайсет нива. Освен това има и вграден инструмент за създаване на собствени полета за действие и поддръжка на Wi-Fi, през която да сваляте нови или да разпространявате своите. Към това добавете и многобройните възможности за преиграване на всяко ниво по различен начин и получавате заглавие, с което да се забавлявате и след години. Играта дори ви поощрява към това, тъй като всяко ниво награждава играча с Merits (мислете Achievements/Trophies) в зависимост от начина, по-който е изиграно. Играта има и магазин, в които да закупувате различни скинове и нови нива с валутата на Драсконавтите – (d)Ollars, което допълнително увеличава задоволството от заглавието.

Струва ли си?

Определено и твърдо да. Въпреки проблемите с контрола, играта е изключително оригинална, забавна и интересна, даваща огромно пространство на собственото въображение. Намерете и изиграйте при първа въможност, а ако имате финансите, подкрепете малкото останало оригинално мислене в наше време, като закупите оригинално копие на Scribblenauts. Така ще постъпя и аз.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 2961 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.