Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джулиет Маккена: "The Gambler’s Fortune" (ревю) - Джулиет Маккена, Фентъзи, "The Gambler’s Fortune", Английска литература
Джулиет Маккена: "The Gambler’s Fortune"

Автор: Васил Тосков, четвъртък, 17 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Трета част от „Истории от Ейнарин” започва известно време след финала на предишната книга, в която на читателите се представи възможност да открият света на хората от Архипелага, както и тайното убежище на древните тормалинци, прекарали в омагьосан сън стотици години. Главните герои Ливак и Ришад са отново на линия – но този път се опитват да планират живота си заедно. За да се осъществят бъдещите си намерения обаче, двамата ще се разделят още веднъж. Дали ще бъде за последно, не знаем, или поне няма да научим, докато не стигнем до края на „The Gambler’s Fortune”.

В третия роман на британската авторка Джулиет Маккена фокусът отново се измества от Ришад към Ливак и някогашната крадла тръгва, придружена от талантливия ученик на Архимагьосника на пътешествие към Великата гора, а след това и към планините, обитавани от аниатимите – русите и синеоки планинци, подобни в много отношения на безчовечните островитяни. С мисия да открият забравеното познание на етерната магия, двамата се изправят пред опасностите с кама и магия. Безспорно опасна комбинация. А като добавим и две остриета в повече, в „The Gambler’s Fortune” се оформя цял отбор герои. „Сборна дружина планина повдига” – старата пословица е съвсем на място в този случай.

Тъй като имам възможност да съдя за развитието на писателката през тези три книги, бих казал, че с всеки роман Джулиет Маккена преоткрива нова черта от писането си. В миналата, а и в тази част, персонажите се впуснаха в изследване на познатия (а и непознатия) свят на Ейнарин. Силно положително впечатление тук ми направи отделянето на страници и на антагонистите, сред които са отчаян от живота планинец, жадуващата му за привързаност и знания сестра, както и винаги възползващите се от ситуацията елиетими. Освен това, с няколко отлично описани битки се разкрива в по-големи детайли и потенциала на етерната магия.

Като минус мога да спомена сюжетът на „The Gambler’s Fortune”, който е предсказуем и в действителност нищо особено не се случва. Аз определено предпочитам Ришад като главен герой, затова и Ливак ми се стори много посредствена и скучна в тази част. За сметка на това обаче Джулиет Маккена представя двама нови персонажи, за които е споменавала преди, но едва сега имаме възможност да се „запознаем” с тях. Няма да издавам повече, но и двамата имат с какво да допринесат за каузата на Ливак.

Книгата страда от синдрома на „средната част” – забавено действие и общо взето ненужна информация. С едно изречение – до финална развръзка тук няма да се стигне. За мен „The Gambler’s Fortune” е едно-две стъпала под предшествениците си, но това не означава, че не си струва да се прочете. Както споменах по-нагоре, получаваме много сведения за магията и света на Ейнарин, битките са все така приятни за четене, персонажите в голямата си част са забавни и остроумни; сюжетът може да не е от най-оригиналните, но обещанието за предстоящите събития е достатъчно, за да ни въвлече мощно в действието.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 3727 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.