Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Exploited at Berkstock 2005 (статия) - Концерти, Пънк
The Exploited at Berkstock 2005

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, сряда, 20 юли 2005.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Концерти [31]; Пънк [12]

Берковица, 16.07.2005. Една поляна, една нощ, една група. Трудно е да се каже с две думи какво означава името Exploited за световния ъндърграунд.


Punk Rock

Едва ли има по-показателен пример за този тип феномени в историята на цивилизацията. Една музика, елементарна до болка, продукт на мизерията и липсата на талант, която направи революция в музикалната история и то за по-малко от десет години. Ако нямаше пънк щеше да има Black Sabbath. Но ако нямаше пънк вероятно щяхме да си останем с Black Sabbath.
Естествено редица музикални критици биха започнали спора коя е първата пънк рок група. Вероятно много биха заложили на New York Dolls или на някоя неизвестна гаражна банда от началото на седемдесетте. Аз ще кажа убедено че първата пънк група се казва Sex Pistols. Защото ако не беше самоубийствения имидж и живот на Сид Вишъс, мазния глас на Джони (Ротън) Лайдън и песните Anarchy In U.K. (известна в недалечната ми младост като “Анархията”) и God Save The Queen едва ли “пънк” щеше да съществува като понятие. Няма да пиша за историята и убежденията на пънка, ще кажа само че без пънк нямаше да има ню и дарк уейв (или така наречения готик), траш и дет метъл, а вероятно и блек, нямаше да съществува сиатълския гръндж (какъв би бил света без Nirvana), ню-йоркския хард кор и стрейт едж, така модерния в момента нео-метъл и какво ли още не. Но къде е мястото на Exploited?

Punk’s not dead

Края на седемдесетте, Сид Вишъс умира от свръхдоза хероин, Стинг става арт-рок звезда, пънка пада жертва на собствената си популярност и алчността на продуцентите и групите започват да еволюират в една или друга посока. И тогава, през 1981 една група се изправя и заявява: Punk’s Not Dead! Тази група се нарича Exploited. Тази група изведе пънкарския гребен до невиждани дължини, тази група буквално създаде погото, тази група втвърди пънка и направи възможно съществуването на хард кора и траша. С годините Exploited ставаха по-тежки, по-твърди, но не ставаха по-изтънчени, не усъвършенстваха звука. Exploited станаха истинския символ на пънка и олицетворение на имиджа на това движение. Нима на фона на “старите кучета” Offspring може да се нарече пънк група. Сравнението Exploited срещу Green Day звучи като Judas Priest срещу Hammerfall. Всички харесваме вторите но на всички им е ясно кои са истинските.
Освен това Exploited си позволяват и да изпяват думи, които малко други групи могат да си позволят. Репликатa Fuck The USA като че ли остава призвание само на анонимни страхливци, някъде в някоя задимена кръчма и на Exploited. Fuck the System, Police Shit, Fuck Religion, Anti U.K., това са имена на песни които не те правят обществен любимец номер едно.

Berkstock 2005

След дълги премеждия и двучасов път с раздрънкан рейс по планински завои се озоваваме в епицентъра на българщината. Берковица винаги ще бъде символ на Балкана и борбата за запазване на националната идентичност. Дори и сега този литературен символ придобива образ. Едва ли съм очаквал всяко едно семейство да има поне по две деца и същевременно подобно топло отношение към съвкупността от пияни, вилнеещи пънкари и металисти. Малко дразнещ беше факта че успяхме да объркаме тотално посоката и да обиколим града докато се доберем с много питане до полянката. А тя се оказа буквално на 50 метра от автогарата. Но голяма част от по-старите жители явно дори не бяха разбрали че се провежда музикален фестивал.
Първото впечатление от самия фестивал беше чисто обонятелно. Валялия предните дни дъжд беше превърнал терена пред сцените в нещо средно между торище и тресавище. За щастие слънцето беше успяло сравнително бързо да изсуши калта. След кратка разходка между импровизираните кебапчийници и мини увеселителния парк в съседство през която успяхме да си кажем здрасти с тези приятели, които още бяха трезвени, си избрахме малко каренце читава трева и опънахме палатката. След което се присъединихме към една от групите познати и нападнахме запасите бира в очакване на събитието.
Според информацията в пресата освен неизбежните кръчми предишните дни е имало и доста странични забавления. Шестия ден обаче по принцип е запазен за по-тежките групи и единственото организирано мероприятие бяха фризьорките, които безплатно правеха пънкарски гребени на желаещите.Ако имах все още достатъчно коса вероятно и аз щях да се поддам на ентусиазма на тълпата, но за щастие на майка ми това нямаше как да се случи. Подочух нещо и за конкурс за китаристи, но така и не разбрах къде и кога.

Групите

Около 19.30 се забеляза раздвижване на голямата сцена. Започна саундчек, който привлече малка групичка от най-надъханите фенове. Чак когато Уоти излезе с ярко червената си прическа загряхме че това всъщност са Exploited. След кратка проверка на звука групата изкара три парчета за подгряване на страстите и се прибра в палатката си за да остави поле за изява на останалите участници.
След това започнаха да се редуват повече или по-малко известни млади български групи, разпределени между двете сцени. Случайно съм запомнил имена като Амузия, Боксер и Сепуко 6. Редуваха се авторски парчета с кавъри на Sepultura, Green Day и Deep Purple. Важното е че всички тези групи бяха приети с ентусиазъм и желание от страна на публиката, като не чух нито една реплика от типа: “Аре, нема ли да се махат тия.” и “Кога най-после ще свирят Exploited.” Всъщност Берксток си остава един прекрасен фестивал, независимо дали свирят или не известни групи.
Не можеха да не ми направят впечатление и многото жители на Берковица, цели семейства, които бяха избрали поляната за вечерната си разходка. Нормално е разбира се подобно мероприятие да привлича хората, но очаквах че поне този ден огромното количество фенове на тежката музика ще отблъсне редовия посетител. И пак имаше взаимно уважение и толерантност. Те не гледаха на нас като на “боклуци” и ние не гледахме на тях като на “селяни”. Учудването ми се засили още повече когато по време на самите Exploited (около полунощ) все още имаше бащи, които бяха вдигнали 4-5 годишни деца на раменете си за да виждат по-добре дивеещия Уоти.

Exploited

В 23.00 започна и кулминацията на фестивала. В продължение на около час и половина класиците на британския пънк направиха едно запомнящо се шоу под непрестанните възгласи на публиката. Останах малко разочарован, защото не очаквах от тази група да се държат като звезди. А представянето им беше донякъде статично, без хъс и желание. Феновете не се нуждаеха от допълнително надъхване но това едва ли оправдава отношение ала Майкъл Джексън.
Имаше и пого. Най-мащабното меле на което съм присъствал и в което съм участвал. Час и половина хората пяха, куфяха, викаха. За мен остана и чувството че колкото песни изсвириха, още толкова пропуснаха. Чухме Fuck the USA, Dogs of War, Beat the Bastards, Fuck the System, Porno Slut, Sex and Violence (изпята от случаен фен) и разбира се Punk’s Not Dead и I Believe in Anarchy. И полудяхме, не искахме това да свършва...
А купонът продължи overnight. От палатките се чуваше музика, от кръчмите също. Разговори около лагерни огньове, допиване на бирата. Тези които направиха грешката да се опитат да спят не успяха, защото шумът не го позволяваше.

Ексцесиите

Присъствието на полицията не беше масово, нито репресивно. Но беше достатъчно натрапчиво за да охлажда страстите на места. Имаше и грозни сцени, една димка в публиката по време на Exploited и няколко сбивания, няколко сцепени глави и леки порязвания. Никой не желае да вижда такива неща, но е наивно да мислим че могат да се избегнат, когато на едно място са събрани погълнали алкохол пънкари, скинари, металисти, рокери и какви ли още не. За щастие нямаше по-сериозни мелета и не се стигна до нищо трагично, което пък направи ненужна по-драстична полицейска намеса.
На следващия ден тихо си събрахме багажа и започнаха мъките с обратния път. Влаковете са общо три за деня и пътуват 4 часа плюс два часа престой в Бойчиновци. Автобусите са също толкова и билетите бяха изкупени часове и дни предварително. Автостопа е слабо вероятен при подобна конкуренция, защото имаше стопаджии в продължение на километри извън Берковица. И тук дойде на помощ търговския нюх на притежателите на бусове, които на цената на автобусния билет правеха непрестанни курсове между Берковица и София.

Равносметката

За Берковица тя е ясна. Една седмица денонощен шум в това мирно градче и много боклук. Но и литри алкохол и безалкохолни, както и огромно количество храна, всичко това изядено и изпито по градските кръчми и кафета, магазините и на самата поляна. Частните квартири бяха заети до една а вероятно са се намерили хора освен чуждестранните групи да дадат 15 лева и за хотел. Множество допълнителни курсове за частните превозвачи. И възможността една седмица в годината да има някакво разнообразие освен очевидната финансова инжекция в икономиката на града.
За феновете остана огромното удоволствие да видят една легендарна група. Но и удоволствието да се видят с приятели и да си създадат нови, да останат няколко дни на палатка и на сравнително чист въздух, като се откъснат от големия град. За мен лично този тип музикални фестивали липсват на България. Едно е да отидеш на концерт в зала или на стадион и след това да се прибереш вкъщи. Съвсем друго е усещането при подобно мероприятие. Едва ли можем да се надяваме на мащабни фестове от ранга на Dynamo Open Air, но пък и имаме достатъчно полянки за подобни на Беркстока. Аз лично мисля и догодина да бъда там.

За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=3352


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4968 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.