Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джулиет Маккена: "Обетът на воина" (ревю) - Джулиет Маккена, Фентъзи, "The Swordsman's Oath", Английска литература
Джулиет Маккена: "Обетът на воина"

Автор: Васил Тосков, вторник, 15 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Втората част на „Приказки от Ейнарин” започва точно оттам, където ни остави авторката в предишния роман – Ришад, Ливак и Шив се завръщат от презморското пътешествие в чуждоземните земи на елиетимите, но мистерията на етерната магия остава. На героите ще им се наложи да работят още веднъж заедно, тласкани от различни подбуди – един ще иска да напълни джобовете си със злато, друг – със знание, а трети – да оправдае очакванията и надеждите на покровителите си.

И ако инвазията от Ледените острови все още не е набрала пълна сила, то русокосите главорези не се свенят много-много и преследват и избиват притежатели на древните предмети, чиято единствена сила са сънищата за отминали времена.

В „Обетът на воина” Джулиет Маккена продължава да разкрива повече от мащабния свят, който е населила с различни народи. Тук ще се срещнем с обитателите на Архипелага, ненавиждащи и осъждащи родените с магическа искра на неописуеми мъчения, въпреки че тайнствените знания за елементите неоспоримо съществуват. Друг важен момент в романа е изместването на първото лице от Ливак към Ришад, като така се разнообразяваме и като читатели имаме по-добра възможност да се запознаем с друг от персонажите „в дълбочина”.

Воинът, заклел се във вярност на един от тормалинските благородници, ще трябва да забрави клетвата си и да съсредоточи усилията си в оцеляване на Архилепага, където по странно стечение на обстоятелствата се озовава без приятели, заобиколен от безразличните или, по-лошо – завистливи съпруги на един от вождовете. Ако роб може да разследва култ към фалшива богиня и спечели подкрепа, то това е Ришад. Ако роб се сблъска с неочакван съперник и може да го победи, то това отново е Ришад.

Тази част от „Историите” бележи голямо развитие за Джулиет Маккена, която за втори път се е справила задоволително със задачата си, но тук насилието е намалено до минимум и е заместено от редица подробности, които задълбочават сюжета и превръщат романа в приятно и занимателно фентъзи предложение. Меч, съдържащ душата на благородник, колония, уж изоставена преди стотици години, както и наситени с действие и магии битки – това е „Обетът на война”.

Смятам, че вече разкрих голяма част от сюжета, който определено си заслужава с обратите и умело поднесената и преплитаща се история на две отдалечени едно от друго поколения. Освен това, намирам и „Обетът на воина” още по-добра от предишната книга. Смесването на измислени народи и култури е все така интригуващо, а картата на Ейнарин е все още далеч от изследвана.

Не останах разочарован и с удоволствие ще прочета и останалите части от „Приказки от Ейнарин”. Да се надяваме, че някога и тази поредица ще бъде издадена напълно на български.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 2583 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
StarCraft: The Board Game
Next (2007)
Fallout 3: The Pitt
The Curse of the Jade Scorpion (2001)
Френски вкуснотии: Кроасан
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.