Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джулиет Маккена: "Залогът на крадеца" (ревю) - Джулиет Маккена, Фентъзи, "The Thief's Gamble", Английска литература
Джулиет Маккена: "Залогът на крадеца"

Автор: Васил Тосков, вторник, 15 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

„Залогът на крадеца” е дебютната книга на британската писателка Джулиет Маккена. Романът е преведен и издаден на български от, за жалост, бившето издателство „Серпис” и представлява първа част от пентaлогията „Приказки от Ейнарин”.

Книгата започва като класическо епик фентъзи, но впоследствие сюжетът се разгръща по интригуващ начин. Главна героиня тук е крадлата Ливак, която хвърля нечестно руните и припечелва добре. Но запасите и от кесии с монети малко по малко започват да се изпразват, докато чака приятелката си Халиса за някой голям удар. Затова, подтикната от обявите за търсачи на древни Тормалински артефакти, решава да обере една богаташка къща. И съответно се забърква в голяма каша.

Авторката е изградила един голям и убедителен свят, разделен на няколко части, всяка с традициите (и проблемите) си. От една страна е Хадрумал, островът и убежището на стихийните магьосници; място, вдъхващо страх и ужас на хората от континента. Някои от магьосниците са попаднали на следи на древни предмети, които карат притежателите си да сънуват мистериозни неща за миналото на предишните обитатели на Ейнарин. Да не би това да е остатък отдавна изчезналата по времето на древната Тормалинската империя магия? И тъй като магьосниците искат да извлекат максимална полза от едно такова разкритие, пращат агенти да купуват стари предмети или ако се появят усложнения, да ги крадат. В такава райска атмосфера се печели най-добре. Питайте Ливак.

Наета или по-скоро подмамена от агентите на архимагьосника, без да го желае, но с достатъчно изгледи за демонстрация на уменията си, нашата крадла се оказва въвлечена в неизбежна междуконтинентална война. Чужда раса скита необезпокоявана и си служи с необяснимо познание, като убива и руши наред.

В „Залогът на крадеца” е налице интересен сюжет, който може и да страда от клишираност, но е поднесен умело и прави първата книга от „Историите” един много солиден дебют. Джулиет Маккена е приложила и друг похват – в началото на всяка глава има откъс от „документ”. Освен че представя в по-голяма дълбочина света на Ейнарин, авторката в някои случай и леко намеква с какво ще се сблъскаме в предстоящата глава. Смесени и две гледни точки, в единия случай с първо лице е Ливак, а в другия от трето фокусът пада върху някой от второстепенните герои.

За мен главен стилистичен минус са някои жестоки сцени, тъй като явно Маккена не е счела за нужно да смекчи описанията на изнасилвания, убийства и какво ли още не. Но подобни „прояви” не са толкова често срещани, за да направят силно негативно впечатление.

Персонажите са добре изградени, като на няколкото, които се появяват във втората част на книгата, им липсва повече характеризация. Главна героиня, както споменах по-горе, е Ливак и като такава е добре изградена като образ; импулсивна и с пристрастяване към заключени сандъци и врати.

„Залогът на крадеца” е успешен опит на Джулиет Маккена да се наложи на фентъзи сцената. Добре изградени и забавни персонажи, различни проявления на магията, както и един необятен свят, който се нуждае от сериозно изследване.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3883 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.