Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Хенри Неф: "The Second Siege" (ревю) - Хенри Неф, Фентъзи, Американска литература
Хенри Неф: "The Second Siege"

Автор: Васил Тосков, сряда, 09 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Като се замисля през последните години колко пъти съм попадал на сюжет от типа "главният герой открива невижданите си способности и евентуално спасява света от злото", леко ме заболява главата. С това встъпление целя да покажа колко резервирано се отнесох към първата част на "The Tapestry", трилогията, която, както разбрахте от предишното ми ревю, наподобява много на Хари Потър. За мое учудване, първата книга надмина очакванията ми и ме остави с положителни впечатления. Затова подходих към втората част (с класическото за жанра заглавие "The Second Siege") като някой, който очаква отговори на много въпроси, но най-вече - по-добро развитие на персонажите, както и поне малка промяна в описаното по-горе клише.

Втори том започва малко преди началото на учебната година за Макс, Дейвид и веселата групичка от сега вече второкурсници. Заплахите са още по-големи - целият свят е в хаос, а Роуан е едно от малкото места, където съществува относителна безопасност. Защото демонът вече е освободен и му трябва съвсем малко, за да пороби или избие онези, които биха могли да му се противопоставят успешно. А малкото оцелели, които оказват съпротива, са безжалостно преследвани. Общо взето бъдещето на човешкия род е мрачно и без изгледи за подобрение. Единствената надежда лежи на плещите на двамата приятели - Макс и Дейвид.

Една от добрите страни на книгата е именно развитието, което претърпяват основните протагонисти. Макс - импулсивен и осъзнаващ уникалните си бойни способности, и Дейвид - с титанична магическа мощ на своя помощ, тръгват на пътешествие, притиснати от древна клетва и от нуждата да намерят преди Астарот всемогъщата Книга на Тот, и са преследвани от врагове из цяла Европа и даже политат (буквално) извън този свят. А там ги чакат оживели келтски легенди и постоянна борба за оцеляване.

Различното в тази част е сюжетът, който тук се развива с главоломна скорост в най-добрата според мен посока - посоката на въображението с умелото преплитане на научна фантастика и митология. Каквото авторът не успя да постигне преди, а именно да ме накара да се интересувам от героите, от това, което им се случва, сега е постигнато с изключителен успех, не само заради умелото бягство от клишето, но и в същото време благодарение на използването на същото това клише на правилните места. Също така не мога и да не спомена и значителното подобрение в прозата на Хенри Нeф, който тук се е справил изключително добре със дооформянето и превръщането на света си в едно хомогенно цяло.

Донякъде съжалявам, че първата книга не беше като The Second Siege, защото приликите с Хари Потър там бяха достатъчно, за да откажат повечето четци на фентъзи, търсещи нещо свежо. Но втората част е напълно различна и оригинална (особено откъм избор на локации), с премерено количество между чистия екшън и развитието на историята, както и достатъчно обрати и разкрития, за да затаите дъх.

От друга страна, някои негативни черти на предишната част са се прехвърлили и тук, макар и в по-малка степен. За пример мога да дам пълното игнориране на някои от второстепенните персонажи от първата книга, които като цяло са оставени на принципа "двуизмерна фигура, изрязана от картон". Освен това неприятно беше вечното многознайство на Дейвид, което представлява доста груб инфодъм, затормозяващ четенето.

Като цяло обаче, The Second Siege е по-добрата книга на Хенри Неф, който съумя засега да спаси поредицата си от дългата колона с посредствени заглавия-клонинги. С мрачната си атмосфера, чудесното развитие на сюжета и не-щастливия край, втората книга от The Tapestry е едно много добро предложение, което аз препоръчвам. Сега остава само да бъде издадена третата и финална част „The Fiend and the Forge”, която излиза идната пролет.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 2861 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Vicky Cristina Barcelona (2008)
Madagascar: Escape 2 Africa (2008)

Големите котки. Лъв
Les Robinsons de la Terre
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.