Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Създаването на Ерагон – една история на сбъднати мечти (статия) - Кристофър Паолини, Фентъзи, "Ерагон", Биография
Създаването на Ерагон – една история на сбъднати мечти

Автор: ИК "Хермес", вторник, 08 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Животът е по-благосклонен към едни, от колкото към други. Много от нас вероятно още пазят училищни тетрадки, в които благородни рицари побеждават зли дракони и извършват множество подвизи, за които светът няма да научи никога. Едно момче от страната на неограничените възможности и бързите закуски обаче има повече късмет. За неговите герои светът все пак узнава.

Авторът

Кристофър Паолини е роден на 17 ноември 1983 г. в Южна Калифорния, в семейството на Кенет и Талита Паолини. Израства заедно със сестра си Анджела, като и двете деца се обучават вкъщи от своите родители.

Още от малък той обича да пише къси разкази и стихотворения, чест посетител на библиотеките е и чете невероятно много. Не е чудно, че след като тялото му твърде често е затворено между четири стени, то въображението му лети из необятни простори. Мечтата изгрява над крилете му.

Началото

Идеята за „Ерагон“ се ражда от юношеските му фантазии. Любовта на Кристофър към магичните истории го подтиква да напише такъв роман, какъвто би искал да прочете. Високите планини Беъртут, издигащи се от едната страна на долината Парадайз, където той живее, го вдъхновяват за фантастичния свят на Алагезия. Всички герои в книгата са плод на неговото въображение, с изключение на билкарката Анджела, чийто прототип е сестра му. Паолини е едва петнадесетгодишен, когато започва да пише „Ерагон“. Това му отнема близо година, а докато я изглади и редактира, изтича още една.

Първото издание излиза през февруари 2002 г. чрез семейното издателство „Паолини Интърнешънъл“. Отначало се продава само в техния град – Парадайз Вали, Монтана, но до края на годината Кристофър и цялото му семейство се занимават с представянето на книгата в библиотеки, книжарници и училища. Така те спечелват много фенове на дамата дракон Сапфира и нейния малък ездач.

Големият успех...

... тепърва предстои. По време на своите обиколки младият Паолини се запознава с писателя Карл Хейсън, който представя „Ерагон“ на своя издател Алфред А. Кнопфф, и през август 2003 г. „Рандъм Хаус“ публикува книгата, която за много кратко време се превръща в бестселър, а деветнадесетгодишният Кристофър става световна знаменитост. В края на 2006 г. „Туентиът Сенчъри Фокс“ пуска по екраните едноименния филм, който донася още повече слава на Паолини.

След продължителна обиколка за среща с почитателите си в САЩ и Великобритания, в края на 2004 г. Кристофър отново се връща към приключенията на Ерагон и Сапфира във втората книга от „Наследството“ – „Първородният“. Подобно на „Ерагон“, и тя достига милионни тиражи и дълго време оглавява класациите на „Ню Йорк Таймс“. Правата за нея са продадени в над 50 държави.

В началото на 2007 г., залавяйки се с писането на третия роман, авторът си дава сметка, че за убедителното развиване на сложната фабула и по-плътното изграждане на образите на героите няма да му стигне само един том. Така започнатата трилогия „Наследството“ прераства в тетралогия.

Водено от желанието си да откликне на огромния читателски интерес, издателство „Рандъм Хаус Чилдрънс Букс“, САЩ, отпечатва третия том „Бризингър“ в 2,5 милиона екземпляра – най-големият начален тираж в историята на издателството. Заедно с печатното издание в САЩ е пусната в продажба и аудиоверсия. Книгата излиза едновременно в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и Великобритания.

Появата на „Бризингър“ на пазара е истинско събитие. В 2500 американски книжарници, декорирани в съответствие с атмосферата на романа, се провеждат среднощни партита. Към книжарниците се присъединяват и много библиотеки, в които закупилите така очаквания трети том остават да го четат на групи до зори. Продажбите за първия ден – 550 000 екземпляра – са рекорд за „Рандъм Хаус Чилдрънс Букс“ за еднодневна продажба на тяхно заглавие. И във Великобритания на същия ден реализацията е огромен търговски успех – 45 000 екземпляра. От английския клон на „Рандъм Хаус Чилдрънс Букс“ определят „Бризингър“ като най-бързо продаваната книга, която са издавали – по над 80 екземпляра на минута. За тях заглавието е и най-бързо продаденият детско-юношески роман във Великобритания за 2008 г. В Австралия третата книга от поредицата „Наследството“ е сред първите 10 бестселъра за същата година. За трите месеца след излизането й, от нея са продадени 141 000 екземпляра. Сред многото награди, с които е отличен романът „Бризингър“ са: наградата на Ю Ес Ей Тудей „Ноутабъл Бук“ за 2008 г. и наградата на „Амазон“ „Най-добра книга за годината – 2008“.

Дотук е стигнала приказката на едно малко момче. В момента Кристофър Паолини работи по четвъртия том, който завършва цикъла за храбрия Драконов ездач. Кога и как ще бъде завършен ще се разбере само с времето – Кристофър не иска да бърза. И няма защо – нужно е само да се държи здраво за дракона, за да не падне по време на полета из своето въображение.

--
По материали от ИК "Хермес"...


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 3668 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.