Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Хенри Неф: "The Hound of Rowan" (ревю) - Хенри Неф, Фентъзи, Американска литература
Хенри Неф: "The Hound of Rowan"

Автор: Васил Тосков, неделя, 06 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"The Hound of Rowan" - първа част на YA трилогията "The Tapestry" от американския автор Хенри Неф - честно казано първоначално ме остави негативни впечатления, може би защото е силно повлияна от поредицата за Хари Потър и отпратките към творенията на Джоан Роулинг са доста многобройни. Все пак не отписвайте веднага книгата, защото въпреки клишетата има и изобилие от интригуващи и държащи вниманието хрумвания. Но за тях по-надолу.

Нека първо се запознаем с главния герой на име Макс МакДаниелс - чернокос, дребен за възрастта си (да ви е познато отнякъде?), живее с червендалестия си и весел баща, а майка му липсва от три години. Открива, че притежава магически способности, които пък го правят "годен" за обучение в академията Роуан. По подразбиране по-голямата част от книгата е посветена на училището, съучениците, изучаваните предмети или с други думи - на опознавателния процес.

С развитието на сюжета се появява заплахата в лицето на могъщия демон Астарот, заключен преди столетия в един хитро измислен затвор. Макс и неговият потаен и в същото време с ненадминати магически умения приятел Дейвид разрешават загадка след загадка, докато не се оказва, че финалният сблъсък срещу Врага наближава и с това - краят на човешкото господство над света.

Както писах в началото, "The Hound of Rowan" не е сред най-творческите книги откъм сюжет, но е подправена с блестящи идеи, които за мен бяха достатъчни да ме дърпат напред. Макс е много добре развит като герой: забавен, интелигентен и съвсем нормален до откритието, че в него се таи тъмна и всепоглъщаща сила. Каква е тя, ще оставя вие да откриете, но в книгата умело са преплетени келтска митология, научна фантастика, както и различни съвременни urban фентъзи легенди.

За съжаление, не мога да се изкажа толкова положително за някои от другите персонажи (главно учениците в Роуан), които са като цяло недоразвити и имах чувството, че играят роля на по-разнообразен пълнеж през цялото време. Неприятно ми беше, че авторът обръща прекалено малко внимание на герои като Дейвид, и въпреки че играят по-съществена роля в сюжета са оставен като второстепененни, едва ли не набързо щрихирани образи. От друга страна, има доста ярки и запомнящи се - като двойката вещица и огре готвачи, а също Питър Варга и агент Купър.

Освен това удоволствие ми достави и бързото действие, определящо за YA книгите, както и майсторството, с което Хенри Неф развива историята, пък била и тя в голяма степен клиширана. И наистина, след известно време прекарано с героите (главно с Макс), спира да прави впечатление Хари Потър влиянието, а на негово място се появяват древните келтски герои и друиди, летящият кораб на Роуан и неговият мрачен пазител, както и Светилището, изпълнено с редки видове животни.

"The Hound of Rowan" е стабилен дебют с много потенциал, използван по сносен начин и съм на мнение, че книгата си струва да бъде прочетена, пък било и само като прелюдия към блестящото продължение The Second Siege, което е едно коренно различно, по-adult ориентирано и рисковано (а и оригинално) приключение.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 3159 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.