Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Елинор Херман: "Сексът и кралете" (ревю) - Елинор Херман, Исторически роман, "Sex with Kings", Американска литература, Нови книги
Елинор Херман: "Сексът и кралете"

Автор: Веселина Герджилова, неделя, 06 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

От зората на човечеството властта е мощен афродизиак. Затова във времена, когато кралиците са възпитавани в набожност, а владетелските бракове се сключвали по династични и финансови причини, институцията на кралската любовница била непоклатима.

От мадам Помпадур, известната компаньонка на Луи XV, запазила позицията си деветнайсет години въпреки фригидността си, до Камила Паркър-Боулс, узурпирала мястото на не кой да е, а на очарователната принцеса Даяна, „Сексът и кралете” е петстотингодишно пътешествие из тронните зали и покоите на европейските крале.

Векове наред любовниците на монарсите определяли модата, покровителствали изкуството, а понякога дори... управлявали държавата, използвайки умело сексуалността си като скиптър. Може би читателите ще се изненадат, но основната роля на кралската държанка не била да доставя удоволствие на владетеля в леглото, а да му прави компания. Принудени да се оженят за непривлекателни принцеси, кралете търсели утеха при жени по собствен избор. А какви жени били те! С готовност разговаряли жизнерадостно с монарха, когато били изморени, правели любов с часове, когато били болни, и угаждали на всеки негов каприз. Умната кралска любовница знаела, че за да се задържи на позицията си, трябва да стане незаменима. Сложила маската на престорен възторг, тя никога не се чувствала изтощена, не се оплаквала и не тъгувала.

Чрез любовни еликсири и жизнерадостни разговори кралските фаворитки омайвали монарсите и трупали богатство, докато съпрузите им търпели и едва сдържали гнева си.

Истина е, че финансовата облага за услугите им била с кралски размери – някои от тях получавали 200 милиона долара, измерени в титли, пенсии, бижута и дворци. Но въпреки това великолепие кралският двор бил змийско гнездо от неутолима завист, неугасима похот и порочни амбиции. Владетелските любовници събуждали у останалите възхищение, страх, завист и възмущение. Царедворците ги ухажвали, народът им се възхищавал или ги осмивал, а стотици млади и красиви жени се борели със зъби и нокти да ги изместят.

Ала обикновено кралската любовница „се смеела последна” и живеела охолно от плодовете на своите грехове...

„Сексът и кралете” е исторически разказ за „изкуството и науката” да бъдеш кралска компаньонка, който обхваща периода от края на Средновековието (преди това кралските грехове са пазени в тайна) до днешни времена и доказва, че историята може да бъде жива и вълнуваща като роман. В европейското минало е пълно с изневеряващи крале. Стряскащ брой от тези извънбрачни връзки продължавали въпреки скандалите, въпреки споровете и въпреки че някои от тях били изцяло платонични. Например, Джордж II се чувствал длъжен да има любовница заради репутацията си, макар в действителност да обичал съпругата си. Херман завършва хрониката на владетелските лудории с разказа за това как Камила Паркър-Боулс се запознава с принц Чарлз, отбелязвайки, че нейната прабаба е била любовница на неговия прапрадядо...

Подобно на своя „женски” еквивалент „Сексът и кралиците”, тази книга представя обратната страна на монетата. Ярките исторически образи, остроумието и безупречното историческо изследване създават достоверна и пищна картина за живота на редица бляскави жени и мъжете, които ги обичали. Без да търси евтини сензации, авторката остава вярна на стила си – интригуващ, духовит и „сочен”, без да бъде многословен.

Елинор Херман изследва подробно хиляди дневници, писма и дипломатическа кореспонденция, за да разкрие връзката между страст и политика, секс и власт, съперничество и омраза сред разкоша на кралските дворци. Резултатът е пълнокръвен разказ за най-могъщите мъже в историята и за жените, които споделяли леглото им, за да се изкачат на върха.

За авторката:

Запазена марка на Елинор Херман са историческите изследвания върху любопитни теми – рядка комбинация от изследователска прецизност и колоритен остроумен стил.

Тя е историк, университетски преподавател, телевизионен и радио коментатор по всички въпроси, свързани с кралските особи. Във вените на Херман тече синя кръв, която я свързва с повечето европейски кралски фамилии. По-голямата част от съзнателния си живот авторката прекарва в изучаването на живота на монарсите.

Херман е завършила Журналистика в университета в Тоусън. Работила е за много международни периодични издания. От 1989 до 2002 година е един от собствениците на германско издателство. Елинор пътува много и използва всеки удобен момент да разгледа историческите забележителности където и да се намира. Така се заражда мечтата й да пише книги и от 2001 година насам е отдадена на това призвание.

Херман нарича себе си „Шерлок Холмс на историята”.

--
Повече информация от страницата на ИК "ЕРА"...


Допадна ли ви този материал? (7) (0) 4896 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.