Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Блиц ревю: BioShock (ревю) - 2K Games, First Person Shooter, Антиутопия, Компютърни игри
Блиц ревю: BioShock

Автор: Димитър Грозданов, събота, 05 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Преди две години 2K Games издадоха заглавие, спечелило безброй много Game of the Year награди и по-важното – симпатиите на геймърите от цял свят. Запознайте се с BioShock.

Какво е BioShock?

Бидейки духовен наследник на System Shock, играта е екшън от първо лице, с много exploration елементи и възможности за развитие както на самия персонаж, така и на екипировката му (без обаче да може да говорим за RPG елементи). BioShock ще ви разведе из света на Рапчър – град, построен под океанските дълбини, събрал елита на човешкото общество.

Графика

Играта е построена на базата на Unreal Engine 3 и Havoc и е действително изключително красива и най-вече стилна. Интериорът, океанските дълбини, оръжията, картините и плакатите по стените – всичко е изрисувано и пресъздадено детайлно, носи специфичен дух и художествена насока, които потапят неусетно в атмосферата на Рапчър. Малък минус са все пак моделите на противниците ви, които изглеждат една идея по-лъскави от необходимото.

Звук

Отново отлична оценка за играта. Страхотно озвучение на персонажите – приятели и врагове, ефектите и оръжията също са на много високо ниво. Писъци, плач и шепот ще ви накарат да настръхнете не един и два пъти.

Геймплей

Разнообразен и интересен. Макар в основата си да говорим за екшън от първо лице, играта предлага достатъчно други предизвикателства. Основните задачи които стоят пред вас са достатъчно разнообразни и увлекателни, но освен тях ще ви се наложи да хаквате аларми и сейфове, да изобретявате патрони, да подобрявате оръжията си, да търсите плазмиди и тоници, които ви променят генетично и ви придават нови способности. Възможностите са много, но по-важното – добре реализирани и интригуващи.

Сюжет и атмосфера

Велики. Това е една от най-завладяващите игри, излизали през последното десетилетие. Рапчър, замръзнал времево някъде в средата на миналия век, е пресъздаден уникално – визия, звук, лозунги и движение – всичко е подчинено на една идея и буквално поглъща геймъра в себе си. Една конкретна и странна двойка стана знакова за BioShock – The Big Daddy и The Little Sister. Огромно механично чудовище, въоръжено с гигантски свредел и гранатомет, върви ръка за ръка с малко момиченце, което използва огромна спринцовка, за да извлича безценния ресурс Адам от труповете на мъртъвците. Вие също се нуждаете от Адам – ще убиете ли детето, за да вземете всичкия, или ще предпочетете да спасите девойчето, но да се сдобиете само с част от него – изборът е ваш.

Историята е повече от занимателна и следва идеята за невъзможната утопия. Андрю Райън е построил град под океана, в който е поканил най-великите учени, спортисти, доктори – хора – за да работят и да се развиват спокойно, далеч от моралните окови на обществото, далеч от закони и данъци. С откриването на Адам обаче всичко се обърква, а на въпроса „как” ще получите отговор от безбройните аудиодневници, разпръснати из играта.

Продължителност и преиграване

Играта е дълга. Ако не бързате, вероятно ще ви отнеме поне 20 часа, което е повече от достатъчно. Наличен е единствено сингъл плеър с три степени на трудност. Колкото до преиграването – минете ли веднъж през Рапчър, едва ли ще ви се прииска да повторите веднага. Играта има тежка атмосфера, която колкото и да е интересна, напряга и вероятно ще имате нужда от няколко месеца почивка, преди да се върнете по познатите места.

Струва ли си?

Категорично да – една от най-добрите, дори велики игри на седма генерация, а и всички времена. Ако сте я пропуснали, наваксайте бързо, защото BioShock 2 се очаква през първата четвърт на 2010.


Допадна ли ви този материал? (2) (1) 2796 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.