Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi обзор: 2009/III - есенни премиери (статия) - Мистика, Научна фантастика, Сериали, Фентъзи, "Legend of the Seeker", "SGU: Stargate Universe", "The
SciFi обзор: 2009/III - есенни премиери

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, петък, 04 септември 2009.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Лятото съвсем не се оказа безинтересно за любителите на фантастиката от малкия екран. Въпреки неголемия брой заглавия, емоции съвсем не отсъстваха, а и самите летни премиери се оказаха успешни - сладурско-несериозният "Хранилище 13" резонно извоюва втори сезон, докато "Истинска кръв" откачи напълно, но пък ще завърти и трети цикъл. Голямата изненада дойде от Великобритания, а главен виновник се оказа "Торчууд" - сериалът все още официално се води прекъснат, но след ударния успех, който постигна с петсерийния "Children of the Earth", като нищо да възкръсне за радост на почитателите - вариант, за който създателите му обявиха, че са напълно готови.

Така или иначе, обаче, същинските попадения се очакват през настоящите седмици, когато с началото на сериозната телевизионна кампания на екран се завръщат големите заглавия. Нещо повече - през септември и октомври предстоят и някои особено очаквани премиери. Затова нека хвърлим бърз поглед към календара и видим какво, и най-вече - кога ни предстои.

Merlin, Season 2. Много вероятно крак ще повлекат британците, въпреки че BBC1 все още не са обявили конкретната дата за втория сезон на съботното си шоу. Пети септември изглежда малко невероятен, предвид че сезонът започва в средата на другата седмица, но вероятно на 12 или 19-ти вече ще имаме възможността отново да се пренесем в Камелот заедно с младите Артур и Мерлин. Между другото се спряга и 9 септември, който обаче се пада сряда, а шансът консервативната островна телевизия да е променила и деня от седмицата е наистина минимален.

Когато и да започне обаче, в първия си сезон "Мерлин" завърши порядъчно заплетено, предполагайки доста сериозна интрига между различните персонажи. Допълнително, с доста свободния прочит на Артуриадата, който предлага, и доста лековатата, хем хумористична, хем приказна атмосфера, определено се нарежда сред поредиците, с които приятно да бъдат изгубени четиридесетина минути свободно време.

Supernatural, Season 5. Тежката артилерия открива сезона със салют на 10 септември и дългоочаквания пети и последен сезон на "Свръхестествено". След като успяха да овапсат положението до неизмерими висоти, на братята Уинчестър не остана друго, освен да се изправят срещу самия Луцифер. И Ада, и Рая обаче са разкъсвани от страховити интриги, така че в каква невероятна каша ще ни забъркат Крипке и компания можем само да си фантазираме, потривайки доволно ръце.

В същото време, през месеците след финала на четвърти сезон се отвори въпроса и за продължение на поредицата отвъд предвидените първоначално пет, което предизвика доста сериозна дискусия. Големите звезди - Дженсън Екълс и Джаред Падалецки - побързаха да успокоят феновете си, че са готови да се заемат с подобна авантюра, но не по същия начин стоят нещата със създателя на поредицата, който не само изказа леко резервирано за допълнително продължение, но и договорът му изтича след петата година. Въпреки това обаче, перспективата това да се случи изглежда съвсем вероятна, предвид огромния интерес, на който се радва "Свръхестествено" - така че всяка новина в тази насока ще се чака с определено нетърпение. А междувременно, след появата на Сатаната, в по-краткосрочен план по-любопитно звучи един друг въпрос - кой, аджеба, ще играе Господ?

Vampire Diaries, Season 1. На същата дата, 10 септември, още една мелодрама ще захрани и вампирската мания. Базиран на литературната поредица на американската писателка Лиза Дж. Смит, "Вампирски дневници", както по всичко личи, е насочен съвсем конкретно към аудиторията на "Здрач" - с други думи, очакват ни тийнейджърски любовни страдания, подплатени с благородни вампири, не толкова благородни кръвопийци, разбити сърца и вероятно - носни кърпички.

Шегата настрана, в интерес на истината към момента тази ниша сред фентъзи сериалите е озадачаващо празна, предвид че единственият вампирски сериал е меко казано неортодоксален. А и въпреки че очевидно се очертава сълзлива, няма някакви конкретни причини новата продукция на CW автоматично да бъде зачерквана още преди старта, така че премиерата и във всички случаи представлява интерес. А дали този старт няма да се окаже фал, което би означавало, че единствената идея да се заснеме е ширещата се истерия, предстои да разберем съвсем скоро с първите и епизоди.

Fringe, Season 2. 17 септември ще е денят, на който ще се завърне и феберейско-мистичния "Fringe". Сериалът предизвика доста разнобойни реакции с първите си двадесет епизода, изпълнени с конспирации, странности, и въобще доста особена атмосфера, но успя все пак да спечели доверието и на публиката, и - още по-важно - на продуцентите. Така че, още двадесет и два предстоят.

Все пак, трябва да се отбележи, че "Fringe" е доста стилен като изпълнение, макар че като жанр и обща идея се доближава до твърде много поредици, начело разбира се с класиката "Досиетата Х" и до немалка степен "Пси Фактор". А това винаги е имало и малко отблъскващ ефект, така че освен всичко друго, интерес представлява и да видим дали поне донякъде серията ще успее да придобие някакъв по-наситен собствен контур.

Heroes, Season 4. На 21 септември се завръщат и "Герои" за четвъртия си сезон. Популярната фантастична драма отдавна обра де що има награди, прибавяйки единствено нови цифри към постиженията си с всеки нов сезон, като във витрината и липсва комай единствено "Златен Глобус" - но може би пък на третата номинация, която изглежда абсолютно неизбежна, и това най-сетне ще се случи.

Всъщност знаем прекрасно какво можем да очакваме от нея, така че някакви допълнителни словоплетства ще бъдат напълно излишни - остава единствено да се наслаждаваме ежеседмично на новите случки със старите ни познайници.

Eastwick, Season 1. В края на осемдесетте години имаше една фентъзи комедия, наречена "Вещиците от Ийстуик", от която си спомням кажи-речи единствено Джак Никълсън, но иначе участват още Сюзан Сарандън, Шер и Мишел Пфайфър. Всичките - скучаещи домакини на средна възраст, които изненадващо се оказват притежателки на мистични сили. Филмът всъщност е номиниран за два Оскара и е носител на Сатурн, който обаче, да си признаем честно, се раздава с доста лека ръка, предвид малкото подобна продукция. През 1992 г. е правен опит да се адаптира телевизионен сериал, който обаче си остава само с пилотния епизод, а през 2002 г. историята се повтаря едно към едно. ABC обаче изглежда са достатъчно твърдоглави, така че на 23 септември 2009 г. предстои премиерата на новият им "Ийстуик".

Донякъде любопитно е може би как сценаристите ще се опитат да преиначат поредицата така, че да пасва на модерния вкус, но трябва да си призная, че подобни предпоставки не предвещават нищо особено добро - нещо като магически вариант на "Отчаяни съпруги", предназначен за същите тези скучаещи домакини. Не, че такива сериали не оцеляват, но един брой "Шепот от отвъдното" изглежда напълно достатъчен. Но все пак, дали няма с нещичко да ни изненадат, ще разберем съвсем скоро.

FlashForward, Season 1. След безкрайно дълга кариера в "Стар Трек", Бранън Брага най-сетне се реши и на стъпка встрани, и заедно с Дейвид Гойер ("Черният рицар") се захвана с една от очакваните с голям интерес нови поредици - "FlashForward".

Идеята за надничане в бъдещето съвсем не е нова за фантастиката, вдъхновила огромно количество произведения от всякакъв тип, но сякаш за пръв път се появява с такъв размах - на практика, целия свят, всеки отделен човек, е способен да види мигове от това, което му предстои. Представете си просто какво би предизвикала подобна възможност.

По-важното за нас е, разбира се, какво са си представили създателите на серията, а информацията около нея е повече от оскъдна. Премиерната дата за сметка на това е сигурна - 24 септември, който можем да се надяваме да ни донесе още едно наистина добро научнофантастично забавление.

Ghost Whisperer, Season 5, Medium, Season 6, Smallville, Season 9. Слагам трите в едно не защото толкова си приличат, а поради това, че са обединени от една и съща дата - 25 септември - за начало на новите си сезони, а освен това са и от достатъчно дълго време на екран, та да не изискват каквито и да е специални пояснения.

Dollhouse, Season 2. Също така на 25 септември, който се очертава и най-премиерния ден въобще през есента, се завръща и "Долхаус". Поредицата бе в центъра на медийното внимание в продължение на цяло лято, още от момента, в който не се знаеше дали въобще ще продължи, през неясната дълго време начална дата за втория сезон, та чак до новите лица, към които съвсем наскоро се присъединиха и Съмър Глау, Алексис Денисоф, Майкъл Хоугън и Джейми Бамбър.

Че очакванията към поредицата са големи е безспорно, а причините за това се премилаха до ситно многократно през изминалите месеци, затова и няма да се спираме отново на тях. Най-важното е, че чакането е към своя край, и остава да се надяваме, че типично в свой стил Джос Уедън ще изкара силен втори сезон, с който да остави критиката и забележките към първия в добре забравеното минало.

Stargate Universe, Season 1. Сред множеството очаквани заглавия винаги има по едно, което изпъква силно, а най-лошото е, че близо до премиерата вече няма почти и какво да се каже - остава само да се види.

Третият сериал във вселената на Старгейт се очаква от много дълго време, даже преди да стане ясно, че "SG: Атлантида" окончателно приключва - просто нейният финал ускори нещата и покачи напрежението. Освен с всичко друго, и с ниската стойност на последния си сезон. Имаше различни спекулации, различни варианти, в крайна сметка се стигна до "Юнивърс", и именно от него се очаква да възроди SG на обичайното ниво, вливайки малко новаторска, свежа идея в стереотипа.

Вече видяхме достатъчно трейлъри, но пък всеки знае, че на тях не може да се вярва прекалено, така че доколко реално Брад Райт и Робърт Купър все още са способни да изстискат нещо добро от Старгейт предстои да разберем след тройния пилотен епизод. Датата е 2 октомври, а дали ще предизвика еуфория или разочарование не бих посмял да предположа.

Sanctuary, Season 2 (3). Сред всичките тези заглавия, фентъзи кримката "Убежище" продължава да се промъква без много шум. Вторият - или трети, ако броим уебизодите сезон обаче вече е на път, и от 9 октомври нататък предстоят нови тринадесет епизода с Аманда Тапинг и компания, които отново ще хукнат по следите на разните му чудовища.

Трябва обаче да се признае, че въпреки че излиза от калъп, в който битуват един малък безброй поредици, "Sanctuary" е доста забавен по своему, и нищо чудно, че успя както да натрупа известна аудитория, така и да се превърне в съвсем регулярна серия. И без да претендира за нещо кой знае колко особено, с добра доза зрелищност и малко майтап намира своето правилно място сред фантастичните забавления.

V, Season 1. Римейк на класическата британска серия от средата на осемдесетте години, "V" (The Visitors) ще ни сблъска с поредната вълна нашественици, при това добре подготвени за завземане на родното ни зелено кълбо, чиито планове разбира се ще трябва да бъдат разрушени.

И тук оригиналната поредица изкарва само 19 епизода, преди да бъде изненадващо прекъсната, и дори не успява да завърши. ABC обаче едва ли имат подобни планове, така че поне един сезон ще видим. Донякъде по-лошото е, че идеята съвсем не е чак толкова оригинална, и ако не са се потрудили по-сериозно върху сценария, няма да е трудно да ни разочароват. Но дори и така, поне ще получим цяло сезон Морена Бакарин. Иначе, премиерната дата е 3 ноември, когато предстои да разберем дали ще има и нещо повече.

The Prisoner, Mini-Series. Още един римейк в шест епизода, отново на една от своите класики в жанра, пък ще ни представят британците от 7 ноември нататък. Оригинална поредица "Затворникът" датира от края на шейсетте години и ни среща с агент на британското правителство, който се озовава затворник в идилично селце, където хората дори битуват не като имена, а като номера.

Тогавашната серия, която най-вече минава в графата психо-социална драма, се смята за едно от култовите постижения на британската фантастика, въпреки че се състои само в шестнадесет епизода, така че най-малко от тази гледна точка ще представлява огромен интерес - ако не за друго, то за да може нейна интепретация да види и модерната публика. Естествено, подвига се въпроса и доколко успешна може да бъде такава, но предвид педантичността на островитяните, едва ли ще бъдем разочаровани. В главните роли пък ще бъдат Джеймс Кавийзъл ("Страстите Христови") и ветерана Йън МакКелън.

Legend of the Seeker, Season 2. Също така на 7 ноември ще се завърне и базираната на книгите на Тери Гудкайн приключенска фентъзи комедия "Legend of the Seeker", с втория си сезон. Първият и такъв не допадна особено на неговите почитатели, а като че ли и на тези на екранното фентъзи като цяло, като поредицата доста често се определя като посредствена, но пък изглежда е била достатъчно високо оценена от продуцентите, за да продължи напред. За тези, които все още не са попадали на нея - ако имате афинитет към серии от типа на "Принцесата воин" или "Херкулес", които все пак могат да бъдат забавни в определени моменти, то вече сте на практика наясно какво да очаквате.

Именно с него се изчерпват и премиерите за тази есен, които са наистина сериозно количество, давайки на почитателите на жанра доста поводи да се позабавляват през идните месеци. За съжаление, разбира се, някои заглавия не получиха достатъчно доверие и бяха прекъснати, своевременно или не, но в крайна сметка всекиму е ясно, че няма как абсолютно всичко да продължи.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 5438 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.