Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Bushmeat (статия) - Биология, Екология, Азия, Африка, Застрашени видове, Примати, Човекоподобни маймуни, Южна Америка
Bushmeat

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, четвъртък, 03 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Малко пазарче, някъде из Централна Африка. Продава се всичко, за което може да се сетите – плодове, ядки, пилешко. И нещо, което може да изправи косите и на най-закоравелите непукисти. Ръка, която наподобява ужасяващо човешка се върти на огромен шиш. Печена глава с почти човешка физиономия. Поредната човекоподобна маймуна, станала жертва на бедността и непрестанния недостиг на протеини в този регион. “Бушмийт” всъщност е събирателен термин за улова и продажбата за храна на диви животни в тропическите и екваториални региони на Африка, Азия и Америка. Основните потърпевши – човекоподобни маймуни и други примати, дребни и по-едри копитни, гризачи и птици. Влиянието върху дивата природа – непоправимо. Причините – комплексни, но основно крайната бедност на населението.

Най-големи размери този феномен има в Африка, главно заради непрестанните граждански войни, ниския контрол и затруднената борба с бракониерството, както и традициите на населението. В определени етапи от развитието си тези страни са преживявали апокалиптични кризи и месото от джунглата се е превърнало в достъпен и единствен източник на храна за бежанци, милиции и бегълци от разбити армии. Отделно предпоставки са бедността на населението, липсата на възможност за развитие на земеделие и недостига на протеини в традиционната диета на населението. Но това не е всичко. В последните години цената на това месо расте и надминава тази на пилешкото да кажем. Огромна част от населението просто твърди, че му харесва повече и продължава да си го купува. А бракониерството процъфтява.

Основни потърпевши са предимно бодливи свинчета, плъхове и най-вече маймуни – шимпанзета, мандрили, дори горили. За съжаление в общия случай става дума за застрашени, намиращи се на границата на изчезването животни. Независимо от огромните усилия на международни организации, включващи програми за ограмотяване на населението, грандиозни образователни кампании, хуманитарни помощи и увеличаване на бройката на рейнджърите в националните паркове, бушмийт продължава да се появява по пазарите в Камерун, Конго и съседни страни. Защо да ядем пилета, като печената маймуна е толкова вкусна?

Негативния ефект върху дивата природа не е само директен. Навлизането в защитените местообитания и изсичането на горите драстично намалява ареала на застрашените животни. Грубата намеса в спокойния живот на тези видове ги изтиква към все по-намаляващите отдалечени от човешка намеса региони. Срещата с гърмящите пръчки на двукраките създания променя навиците и пречи на размножаването. В случая с човекоподобните маймуни възниква и проблем с предаването на типично човешки болести като грип, към който са чувствителни. С което се нанасят непоправими щети върху това, което е останало от дивата природа.

Съществуват и рискове за самите хора. Подобно на опасностите, свързани с ядене на диви прасета в Европа и случаите на трихинелоза, бушмийт крие дори по-ужасяващите рискове. Заболявания като Ебола, маймунска треска и дори СПИН потенциално са пренесени сред хората след консумиране на заразено месо. А в научните среди само може да се предполага какви други ужаси се крият в джунглата. Гризачи, прилепи и маймуни са потенциални носители на вируси, които при определени условия и след незначителни мутации биха могли да станат патогенни за хората и да предизвикат както локални, така и глобални епидемии с непредвидим ефект. Реакцията на здравните организации към подобни рискове едва ли биха били достатъчно бързи и адекватни. Научната фантастика спекулира с опасността от заболявания, идващи от космоса, но и майката Земя все още крие много оръжия срещу човечеството.

Пътят за ограничаване на консумацията на месо от диви животни отдавна е поет, но дали има достатъчно време, преди безценни видове да бъдат завинаги загубени за природата.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 4321 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.