Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Втори пясъчен фестивал, Бургас 2009 (статия) - Бургас, Изкуство, Любопитно, Пясъчни фигури, Черно море
Втори пясъчен фестивал, Бургас 2009

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, четвъртък, 27 август 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

За втора поредна година в Морската градина в Бургас се проведе фестивал на пясъчните скулптури. Всъщност все още се провежда, защото желаещите да се насладят на тази странна форма на изкуство все още имат време - до средата на септември. В продължение на над два месеца, на площ от четири декара, трийсетината фигури, в които, повярвайте ми, е вложен много труд са на разположение на туристите. Материално организаторите са осигурили над две хиляди тона пясък.

Тази година тематиката е приказна, а международното участие - сериозно, с представители на Белгия, Холандия, Русия и дори Индонезия. Фигурите бяха изграждани от средата на юни до началото на юли и за мое огромно учудване издържаха стоически на атмосферните влияния. Разбира се, не трябва да си представяте, че имат нещо общо с пясъчните замъци, никнещи по плажовете. Тук става дума за сериозен труд, специален пясък (или направо да го наречем глина) и много майсторство и въображение. Някои от скулптурите са високи над осем метра и на снимките, публикувани на официалния сайт на събитието ( http://www.burgasandfest.com) могат да се видят част от хитрините, прилагани от участниците.

В спираловидно подредените скулптури лесно се различават любими приказни герои от детството като Ламята и златната ябълка, Трите прасенца, Дядо ряпа вади, Пинокио, а също така и съвременни любимци в лицето на Шрек, Джаба хътянина и Айс Ейдж. За други можех само да гадая какво точно представляват, или разбрах в последствие, като например Пражкия голем. Композицията е доминирана от огромна приказна кула. Но едно е сигурно, почти няма слабо изпълнение. Някои от фигурите са с такава невероятна детайлност, че няма как да не свалим шапка на артистите, вложили толкова време и труд в това занимание.

Проблеми възникват с откриването на изложбата, или поне за мен имаше такива. Експозицията се намира в срещуположния на гарата край на Морската градина, близо до конната база и хотел “Парк”, за чието съществуване не бях и подозирал. Освен това няма никакви указателни табели или някаква форма на реклама, което означава, че половината туристи и вероятно жители на Бургас дори и не подозират за съществуването на подобен фестивал. Иначе веднъж намерен, срещу скромна входна такса може да си го гледате с удоволствие.

Остава само да се надяваме традицията да продължи и догодина, а дотогава някой да му хрумне да направи фестивал на ледените фигури в някой от зимните курорти. Стига да има зима и сняг, разбира се.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4961 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.