Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Year One (2009) (ревю) - Харолд Рамис, Джийн Ступнитски, Лий Айзенберг, Комедия, Вини Джоунс, Гейбриъл Съндей, Дейвид Крос, Д
Year One (2009)

Автор: Ангел Генчев, вторник, 18 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Година Първа: Запознай се с предците си (2009)

Като се има предвид колко съм скептичен към комедиите за примитивки, дори Джак Блек нямаше как току-така да ме примами към "Година Първа". Другояче стои въпросът с Оливия Уайлд, наистина, но така или иначе изпитвам сериозно недоверие към онези, намиращи нечленоразделно грухтящите ни праотци, бъхтащи се по главите с каквото им попадне в лапите, за кой знае колко забавни.

Може би това се дължи на дълбоката травма, причинена ми от рекламата на шампоан с участието на Жерар Депардьо и кодовото название "РРРрррр!", а може би пък не, но замислете се - не се ли броят успешните подобни на пръстите на едната ръка? Класиката "Флинтстоунс", като при това нагазваме вече в анимацията, "Ужасните Гръмогущери" - и те там - плюс евентуално някое заглавие, което в момента ми се губи, и точно до тук. Като следва да кажа, слава богу, малко пикантната комедия, представляваща "Година Първа", не се вписва в калъпа, и не само, че ме изненада, но и повече по изключение го направи общо взето приятно.

Не че в голямата си част не е щурава с наклонност към идиотска, но ветеранът Харолд Рамис ("Ловци на духове", "Шеметна сделка", "Анализирай това/онова" и пр.) отдавна е доказал тънкото си чувство за хумор, тук-там граничещо на абсурда, устойчивостта си на клишета, пък и размаха, с който работи, и в новата си творба не изневерява на себе си. А предвид, че отново е събрал и точните актьори, резултатът е още по-качествен.

"Година Първа", всъщност, не е комедия за примитивки. След кратка уводна част, лентата доста бързо се отървава от идеята за брадясали типажи с бухалки, за да ни прекара с шеметна скорост през първите глави на Стария завет - от Райската градина, през Каин и Авел, Авраам и Исаак, та до Содом и Гомор. Не оставайте с погрешно впечатление обаче - въпреки очевидния шарж, не иде реч за нов вариант на "Животът на Брайън", и в течение на цялото действие настроението е по-скоро жизнерадостно, леко критично по доста невинен начин, а за циничен или скандален прочит и дума не може да става. Точно обратното - бих допълнил, че ако сте чели Библията, шансът да оцените хумора на Рамис е поне с порядък по-голям. Но пък дори и да не сте, можете да разчитате на достатъчно щуротия и голям набор добре познати физиономии.

На фона на всичко казано, разбира се, недейте да залагате и някакви прекомерни очаквания - все пак става дума за типичен ситуационен хумор на не чак толкова оригинален фон, а макар и добре направена, лентата съвсем не се вписва в регистъра на фините и особено интелигентни комедии, при които смехът не идва само от стомаха. Но пък в собственото си блато се котира, оставя дори няколко запомнящи се лафа, така че ако сте в настроение за нещо подобно, нищо не ви пречи да опитате. Изходът поне е ясен - в края ще съжалявате или за загубеното време, или за това, че втора част, по всичко личи, няма да има.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3032 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.