Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Браузърските игри и Facebook (статия) - Facebook, Интернет, Компютърни игри
Браузърските игри и Facebook

Автор: Ангел Марчевски, понеделник, 17 август 2009.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Напоследък популярният Facebook нашумя още повече. Хората, освен скайпове и телефони, си разменят вече и фейсбуук адреси. Всеки ден излизат хиляди нови куизове, ботчета и всякакви други приложения. Моята цел обаче е да фокусирам върху многобройните игри, които предлага „фейса”.

Мога да ги разделя принципно на два типа - нови игри, които имат за задача да ви накарат да привлечете колкото се може повече потребители, и стари браузърски игри, пригодени за Facebook.

Първите са доста хитри и подмолни. За да имате успех при тях е задължително да прикоткате абонатите от листа си да играят с вас, и колкото повече – толкова по-добре. За пример може да се вземе Pet Society, където си създавате пухкаво и сладко животинче в един сладникав и също толкова пухкав свят. Това, което ви стимулира да играете, е желанието да направите зверчето си кварталния тузар чрез скъпи дрешки и още по-скъп дом. Креативните умове като че започват по-лесно. Всяка дрешка или мебел обаче струва парички, а най-бързия и ефективен начин да ги изкарате е да посещавате животинчетата на вашите приятели, които играят с вас, като преди това ги настаните в „квартала”. С няколко думи – зарибявате потребители наоколо да се включат, за да изкарате нужните финанси, та да изглеждате престижно пред същите тези потребители. Хитро, нали?

В Pet Society обаче, борбата за потребители е смекчена, а геймплеят не е фатално осакатен от липсата на познати в екипа ви. Затова може би е и най-невинният пример. Играта, ако можем така да я наречем, определено е правена съвестно, а нововъведенията валят по няколко на месец. Е, ако решите да закупите игровата валута с материални пари, можете да го напреднете изненадващо скоростно. Но така или иначе, въпреки беглото подобие със съществуващия от дълги години NeoPets, Pet Society беше едва първата капка, предвещаваща задаващия се дъжд.

В един светъл момент изскочи една странна организация, наречена „Зинга питбулът”, която успешно копира Pet Society с малко променена тематика и 3D среда (която се оказва изключително бъгава - в момента, в който предмет на заден план застъпи този на преден план). Тук управлявате живота на персонажа си, този път от човешкия род, из купонджийски бляскав град. Принципът на системата за вербуване е същият, но играта е много по-нахална. Въпросното приложение се нарича YoVille и непрекъснато се опитва да ви придума да споделите „постиженията си” на фейсбуук статуса, а обещанията за бонуси ако довлечете някой „френд” са на всеки сантиметър. Нещата започнаха да вървят все по на зле, когато се роди FarmVille – приложението е със 100% същия енджин (флашовски, разбира се), но вместо бляскавото крайбрежно градче покорявате фермерския свят.

Зинга направиха още няколко игри с въпросния енджин, с надеждата да вербуват повече и повече потребители. За броени дни се разработи и нов такъв и съответно нова игра – Vampire Wars, а рекламите и нотификациите плъзнаха из „фейса”. Тук Зинга тотално оплетоха конците. Въпросната игра е един крайно неумел опит да се създаде браузърско RPG на вампирска тематика. Язък за красивия артуърк на иконите (не и на персонажите, обаче). Играта е отчайващо безсмислена и нелогична. Вместо да закупувате предмети, вие ще закупувате умения... и то със стотици, а екипировката ви няма абсолютно никакво значение. Приложението ви предлага всеки ден да изпращате „подарък” на вампирския си клан, изразен в едно ултимативно умение по ваш избор (което не може да се закупи). Колкото по-голям е „кланът” (който всъщност представлява приятелите ви, разцъкващи с вас), толкоз повече умения ще се разменят и съответно толкова повече противници ще сразите. Съществува и бонуса при битка, чрез който вие и вашите приятелчета ступвате поредната прокълната душица прилъгала се да поиграе. Разбира се, един способ за приход не е достатъчен, затова ви предлагат няколко екстри срещу заплащане.

Както обаче досега разбрахме, една игра не стига! За броени дни се пръкнаха още няколко приложенийца, използващи отново абсолютно същия енджин, но на различна тематика – в Mafia Wars вампирите са заменени с гангстери, в Street Racing - с автомобили, а в Pirates – с пирати. Някой ще каже – ами лошо няма, това е една и съща игра, която апелира към фенове на различни стилове и ще бъде прав. Но! При положение, че ще се прави такъв мащабен проект, пичовете от Зинга да си бяха направили труда да изпипат геймплея, който е до такава степен отдаден на вербуването на поребители, че е загубил всякакъв смисъл сам по себе си. Борбата е толкова жестока, че вече съществуват кланове/отбори/екипи, или както ще ги наречете, от стотици хора, а до утре може би хиляди. Пълната и тотална липса на всякаква логика обаче цъфва като стар ботуш след първите няколко минути игра. Почти невъзможно е да се асбтрахирате, ако сте логична личност. Бозите на Зинга валят ли валят. Поредният им бисер е покерче вариант Texas Hold ’em. Е, тука няма как да загубим смисъла и мотива, затова пък интерфейса на приложението е толкова претрупан и объркващ, че не успях да се ориентирам в продължение на часове. Не се играе с истински пари, въпреки че ако желаете можете да закупите игрова валута. Ами пари – като вестници, опитните покерджии влизат в стай, където минималният залог е 40 милиона. Играта притежава неумело направена бот система, която уж на места трябва да замества истински играчи и се проваля в опита си да те грабне, ако не си закоравяла хазартна личност.

А на скоро видях как нагло са адаптирали добрата стара bitka.net за Facebook. По странен начин не ми се понрави идеята всички браузъркси игри да бъдат координирани от фейсбуук, чийто интерфейс стана доста неудобен (поне за мен) след последния глобален ъпдейт преди месеци. Какво да очакваме занапред? Ровейки из Facebook да попаднем на Imperia Online (които, помежду другото, извъртяха същия номер с енджина за 3-4 игри, но се справиха значително по-успешно), или на Bulfleet? Тенденцията е това чудовище с жаргонното име „фейса” да погълне и всички браузърски игри и допълнително да го комерсиализира в пъти. А защо да спираме само с игри? Един ден Facebook може би ще свързва цялото интернет пространство (е, ще загубим така обичаната анинимност). На мен обаче ми става носталгично за времената, когато „браузърките” бяха малко, но качествени, а не в луда надпревара за популярност и одобрение да се анонсират в профила ви.


Допадна ли ви този материал? (8) (2) 5419 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.