Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "Имена от вековете: Бронзовите конници" (ревю) - Българска литература, История, Разкази
"Имена от вековете: Бронзовите конници"

Автор: Димитър Грозданов, неделя, 16 август 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Преди да започна да говоря за един от най-великолепните сборници с исторически разкази на всички времена, струва ми се редно да припомня една наистина знаменателна фраза на големия български историк Тончо Жечев, цитирана от Стефан Цанев във втория том на „Български хроники” – „Жалко, че историците престанаха да са писатели, а писателите – историци.”

„Бронзовите конници” са именно живото въплъщение на изкуство и история в едно. И един великолепен пример за това, колко прав е Тончо Жечев. Четиридесет и два разказа, четиридесет и двама велики владетели, пълководци и борци за свобода, четиридесет и два труда, белязани от великолепна проза, историческа достоверност, чудесен език и стил, дело на някои от най-именитите български историци. Сред имената на авторите четем Антон Дончев, Васил Гюзелев, Вера Стоименова, Стефан Радулов, а цялата книга е селектирана под редакцията на Иван Иванов и Александър Фол.

Дори тези имена да не ви говорят нищо, един друг факт вероятно ще ви каже достатъчно. Книгата е издадена през 1968, от „Народна младеж” издателство на ЦК на ДКМС - Димитровският комунистически младежки съюз. Въпреки очевидната партийна връзка, вие ще прочетете един великолепен увод на Иван Иванов - деполитизиран, хуманен, красив, без оди за Великата октомврийска революция, за социалното равенство и империалистическите амбиции на Запада. Цялата книга е белязана от тази безпристрастност до степен, че от 42 разказа, посветени на велики личности, само два са свързани със Съветска Русия, при това съвсем кратки и очевидно насилени, посветени не на Ленин и Сталин, а на Фрунзе и Свердолов. За сметка на това ще четете за Лоренцо Медичи, Елизабет Първа, Джордж Вашингтон, адмирал Нелсън, Уилям Пит, Наполеон, Бисмарк, Рузвелт и прочие.

Превърнала се в настолно четиво на детството ми, „Бронзовите конници” е дванадесетият том на поредицата „Имена от Вековете”. Благодарение на изтъкнатите вече качества, книгата е действително изключителен труд - интригуваща, акуратна, четяща се на един дъх. История е съчетана с проза, събития са слети с пряка реч, художествен текст слива нежно събития и дела в един житейски път на човек, променил хода на времето и пътя на цивилизацията. Рядко се срещат толкова талантливо и интересно написани исторически книги. „Бронзовите конници” е способна не само да задържи вниманието на любителя на летописи и хроники, но и да запали интерес у всеки достатъчно любознателен човек дори и в по-малка възраст. Всеки от разказите носи собствен дух и със сигурност дори по-взискателните читатели ще намерят нещо по-свой вкус.

Подозирам, че множество комплименти, с които обсипах книгата, говорят ясно за това, че ви я препоръчвам на драго сърце. Уви, самата тя се открива изключително трудно, тъй като последното издание е от 1978 година. Разбира се, ако успеете да я издирите, считам, че и сами ще разберете, че търсенето си е заслужавало. Чудесно четиво за малки и големи, вълшебен микс от наука и изкуство за всеки любознателен ум.

Приятно четене!


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4313 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.