Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Пиер Бул: "Сърцето и Галактиката" (ревю) - Пиер Бул, Научна фантастика, "Histories Charitables", Библиотека "Галактика", Френска литература
Пиер Бул: "Сърцето и Галактиката"

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Ангел Генчев, събота, 15 август 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Френската фантастика си е заслужила меко казано особено име. Дори закоравелите почитатели на жанра пристъпят към нея с известна предпазливост - твърде често и прилягат определения като експериментална, ексцентрична, а по-хлевоустите нерядко я заклеймяват съвсем без заобикалки като трудно до съвсем не- читаема. И в интерес на истината, не без известно право.

Колкото до причините, или по-точно поводите за раздумка по темата, може да се отбележи, че рождението на местната школа малко закъснява, и по време на появата и попрището е доволно разработено, принуждавайки пробивните французи да търсят малкото останали неоползотворени ниши или пък съвсем невероятни интерпретации. Други биха споменали и без това нетипичното им литературно наследство, което винаги се е подвизавало по пограничната бразда на популярната за епохата книжнина. Трети ще намесят народопсихологията, и всъщност най-вероятно всички ще са малко или повече прави - по-важното в случая е, че Пиер Бул е може би не само почти (ако не и съвсем) единствения класически френски научен фантаст от Златната епоха, но и един от малцината местни автори, към които всичките тези дреболии, полуфакти и условности нямат никакво отношение. Просто защото откакто издава през 1963 г. абсолютната класика "Планетата на маймуните", французинът си резервира мястото сред най-успешните автори в жанра.

Друг е въпросът, че самият Бул никога не се е намирал за фантаст, и голяма част от прозата му - в т.ч. другият му известен роман, "Мостът над река Куай" - засяга коренно различна тематика. Това обаче съвсем не му пречи, като добър прозаик, да съчетава умерена фантазия и великолепен стил, за да сътвори нещо нереално, но в същото време напълно възприемчиво, където точно се разполага и "Сърцето и Галактиката" - сборник от пет тотално различни, но еднакво увлекателни, изпипани по всички правила на изкуството разказа. Всички те белязани от тънка сатира, възоснова злободневни теми, и достатъчно алтернативни, за да минат за фантастични - макар че посланията на Пиер Бул са доста актуални и очевидни.

В интерес на истината, сборникът е издаден малко след "Планетата на маймуните", но поне основната повест - "E=mc2" - е писана преди нея, така че "Сърцето и Галактиката" представлява интерес в няколко насоки. В исторически ракурс - относно еволюцията на автора - а в още по-глобален, като развитие на предупрежденията, които ни оставя и изненадващо ежедневните проблеми, които го занимават. И които малцина засягат по онова време, докато Пиер Бул го прави охотно и без особени заобикалки и недомлъвки.

Но бих оставил всичко това настрана, препоръчвайки сборника на френския фантаст повече като оригинална, качествено написана, леко читаема и най-вече смислена фантастика - неща, които все по-рядко се срещат, и ако не бяха вехтите поредици, едва ли биха намерили мястото си в съвремието. Което е наистина жалко.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3456 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.